Skip to main content

Die Groep van Sewe (G7) het “waarskynlik” die Amerikaanse plan laat vaar om Rusland se bevrore sentrale bankbates te onteien weens ‘n “versluierde bedreiging” van Saoedi-Arabië, berig Bloomberg.

Die VSA en die VK het aangedring op volstrekte beslaglegging op sowat $280 miljard in Russiese soewereine fondse, wat die Weste in 2022 bevries het weens die Oekraïne-konflik. Die EU, waar die meeste van die geïmmobiliseerde bates gehou word, was huiwerig om te sien dat die euro deur die moontlike terugslag in gevaar gestel word.

Saoedi-Arabië het “privaat laat deurskemer” dat hy van sy EU-skuldbesit kan verkoop as die G7 voortgaan met die konfiskeringsplanne.

Een van die afsetpunt se anonieme bronne het die Saoedi-ministerie van finansies se boodskap as “‘n bedekte bedreiging” beskryf, terwyl twee ander gesê het Riyadh het spesifiek die Franse tesourieskuld genoem.

Dit het die G7 “waarskynlik beïnvloed” om op te hou om beslag te lê op die bevrore Russiese fondse en te kies om die rente wat hulle gegenereer het in lenings aan Kiëf te omskep. Moskou het die stap as onwettig veroordeel, met voormalige president Dmitri Medwedef wat voorgestel het dat dit geïnterpreteer kan word as ‘n oorsaak van oorlog.

Toe hy vir kommentaar bereik is, het die Saoedi-ministerie van finansies egter aan Bloomberg gesê dat “geen sulke dreigemente gemaak is nie.”

“Ons verhouding met die G7 en ander is van wedersydse respek en ons gaan voort om alle kwessies te bespreek wat globale groei bevorder en die veerkragtigheid van die internasionale finansiële stelsel verbeter,” het die ministerie gesê.

Een Saoedi-amptenaar het aan die afsetpunt gesê dat die maak van sulke dreigemente nie sy regering se “styl” is nie en dat die ministerie dalk bloot die “uiteindelike gevolge” van beslagleggings aan die G7 uiteengesit het.

Saoedi-Arabië besit sowat $135 miljard se Amerikaanse tesourieë en ‘n ongespesifiseerde hoeveelheid euro-effekte. EU-amptenare was minder bekommerd oor die impak op Franse skuld as oor ander lande wat Riyadh se leiding volg, het Bloomberg se bronne gesê.

Die bevriesing van Russiese soewereine bates in Februarie 2022 was ‘n stap sonder presedent. ‘n Aantal kenners in die Weste het gewaarsku teen pogings om die fondse te konfiskeer en daarop te let dat dit die dollar, die euro en die hele wêreldwye finansiële stelsel kan ondermyn.

Leave a Reply

error: Content is protected !!