Skip to main content

Die Israelse Weermag (IDF) het aanvalle op sy eie soldate – en moontlik burgerlikes – gemagtig om te verhoed dat hulle deur Hamas-militante na Gasa geneem word, volgens dokumente wat deur Haaretz verkry is.

Die bewerings dat die bevel uitgereik is, iets wat aanvanklik maande gelede deur die joernalis Max Blumenthal beweer is, is aanvanklik heeltemal deur Wes-Jerusalem ontken, maar het weer na vore gekom ná beriggewing van die Israeliese media.

Terwyl Hamas-militante die oggend van 7 Oktober militêre basisse en nedersettings regoor die suide van Israel toegeslaan het, het die IDF se Gaza-afdeling en Suidelike Bevel die opdrag “Hannibal by Erez” na ‘n nabygeleë buitepos oorgedra, gevolg deur ‘n bevel om “‘n Zik te stuur,” het Haaretz berig.

Hierdie bevel het die buitepos opdrag gegee om die sogenaamde “Hannibal-riglyn” te gebruik, ‘n geheimsinnige Israeliese beleid wat soldate toelaat om die lewens van hul kamerade te neem om te verhoed dat hulle gevang word. ‘n Zik is ‘n aanvals-hommeltuig wat in staat is om geleide missiele op teikens af te vuur.

Die Hannibal-riglyn is deur die loop van die dag verskeie kere by Erez gegee, berig Haaretz, en op twee ander plekke: Re’im-weermagbasis, waar die Gaza-afdeling sy hoofkwartier het, en ‘n buitepos naby die Nahal Oz-kibboets, vanwaar ongeveer twee dosyn soldate en burgerlikes gyselaar geneem is.

Teen die middaguur het die Gaza-afdeling ‘n bevel van die Suidelike Bevel ontvang, wat sê dat “nie ‘n enkele voertuig na Gasa kan terugkeer nie,” het ‘n bron binne die bevel aan Haaretz gesê.

“Almal het teen daardie tyd geweet dat sulke voertuie ontvoerde burgerlikes of soldate kon vervoer,” het die bron gesê. “Daar was geen geval waarin ‘n voertuig met ontvoerde mense doelbewus aangeval is nie, maar jy kon nie regtig weet of daar sulke mense in ‘n voertuig was nie. Ek kan nie sê daar was ’n duidelike instruksie nie, maar almal het geweet wat dit beteken om geen voertuie na Gasa te laat terugkeer nie.”

Benewens die magtiging van die teiken van alle Gaza-gebonde voertuie, het die IDF die grensgebied met mortiervuur ​​begin aanval. “Die instruksie was bedoel om die gebied rondom die grensheining in ‘n moordsone te verander en dit na die weste toe te sluit,” het Haaretz se bron gesê.

Meer as 1 100 Israeli’s is op 7 Oktober dood en sowat 250 as gyselaars na Gasa geneem. Dit is onduidelik of enige van die dooies deur Israeliese vuur gedood is as gevolg van hierdie opdragte.

In een geval wat reeds media-aandag gekry het, is 13 gyselaars dood toe ‘n Israeliese tenk losgebrand het op ‘n huis by Kibbutz Be’eri, waar hulle deur Hamas-gewapende mans aangehou is. Die IDF ondersoek die voorval, en ‘n finale verslag sal na verwagting bepaal of die verantwoordelike bevelvoerder die Hannibal-prosedure gebruik het.

Israeliese bevelvoerders het die Hannibal-riglyn bedink nadat drie IDF-troepe in 1986 deur Libanese Hezbollah-militante ontvoer is, volgens Haaretz-verslaggewer Sara Leibovich-Dar. Alhoewel die besonderhede daarvan nog nooit volledig deur die IDF verduidelik is nie, dui Israeliese koerantberigte daarop dat dit in die jare sedertdien verskeie kere herskryf is en aan troepe gekommunikeer is as beide ‘n streng stel reëls rakende die gebruik van vuur teen ontvoerders se voertuie, en ‘n nie-amptelike beleid wat sê dat “‘n dooie soldaat verkieslik is bo ‘n gevange een.”

Die naam van die opdrag is vermoedelik geïnspireer deur die Kartaagse generaal Hannibal, wat homself vergiftig het om gevangeneming deur die Romeine omstreeks 180 vC te vermy.

Leave a Reply

error: Content is protected !!