Skip to main content

Die Europese Unie kan Hongarye se presidentskap van die blok herroep oor premier Viktor Orban se reis na Moskou, het Politico EU berig.

Orban het verlede week na die Oekraïne gereis, nadat hy die presidentskap van die Europese Raad aanvaar het en belowe het om “Europa weer wonderlik te maak.” Hy het toe na Rusland gereis, wat in Kiëf en Brussel krete van verontwaardiging veroorsaak het.

“Lidstate was reeds geïrriteerd deur die ‘MEGA’-leuse. Maar ‘n ontmoeting met [Russiese president Vladimir] Poetin sal die Hongaarse presidentskap permanent oorskadu,” het Politico berig. “Met so ‘n vergadering eindig die presidensie voordat dit regtig begin het,” is ‘n naamlose diplomaat aangehaal.

Politico het Orban beskryf as “skelm”.

Daar is “‘n baie duidelike politieke afkeur” van Orban in Brussel, het ‘n ander anonieme diplomaat gesê, en bygevoeg dat die ambassadeurs “nou bespreek wat presies om Woensdag te doen.”

Die blok “kan binne weke van die Hongaarse presidentskap ontslae raak,” het Daniel Hegedus, ‘n senior genoot by die Duitse Marshallfonds-dinktenk, aangevoer. Hy het ‘n reeks stappe uiteengesit waardeur Brussel die begin van Pole se presidentskap na 1 September kan verskuif, wat Hongarye se termyn kort kan knip, sodat “negatiewe gevolge aan Orban se gedrag geheg kan word.”

Dit sal ‘n vier-vyfde meerderheid in die Europese Raad vereis.

Orban het kritiek dat hy nie ‘n mandaat het om die EU te verteenwoordig, verwerp deur te sê dat sy vredesmissies nie klassieke onderhandelinge is nie en daarom nie een vereis nie. Groter magte kan dalk die konflik beëindig, maar Hongarye kan ”n goeie hulpmiddel in die hande van God’ wees om vrede te bevorder, het die Hongaarse leier verlede Vrydag op nasionale radio gesê.

Hongarye is lank reeds een van die min EU-lede wat krities is oor die blok se ongekwalifiseerde steun vir die Oekraïne, en het Brussel aangemoedig om eerder vrede te beywer. Boedapest het planne om Kiëf se wapenaankope te finansier, geblokkeer, geweier om deel te neem aan die opleidingsprogram van Oekraïense troepe, en het geweier om wapens en toerusting deur sy grondgebied na die Oekraïne te vervoer.

Leave a Reply

error: Content is protected !!