Skip to main content

Die yuan/roebel-wisselkoers sal nou die trajek bepaal vir ander geldeenheidspare op die Moskou-beurs (MOEX), insluitend vir die euro en dollar, het die Bank van Rusland (CBR) gister aangekondig.

Die verklaring kom toe die jongste klomp Amerikaanse sanksies die MOEX aangespoor het om handel in dollars en euro’s op te skort. Die VK het Donderdag Washington se leiding gevolg en beperkings teen die Russiese finansiële stelsel ingestel. Transaksies in Amerikaanse dollars en euro sal voortgaan op die oor-die-toonbank (OTC) mark.

“Die yuan/roebel-wisselkoers … sal ‘n verwysingspunt vir markdeelnemers word. Die aandeel van die yuan in Moskou-beursverhandeling in Mei was 54%,” het die Bank van Rusland gesê. “Dus, die yuan het reeds die belangrikste geldeenheid in valutahandel geword,” het dit bygevoeg.

Volgens die reguleerder het die aandeel van die dollar en euro in die Russiese mark die afgelope twee jaar konsekwent gedaal as gevolg van die herleiding van handelsvloei na die Ooste en ‘n verandering in die geldeenheid van nedersettings na roebels, yuan en ander geldeenhede van vriendelike lande.

Rusland het aktief begin om die dollar en euro in buitelandse handel te vervang te midde van Westerse sanksies wat oor die Oekraïne-konflik ingestel is. Dit het sedertdien die aantal bankrekeninge en transaksies tussen maatskappye en finansiële instellings waarby Westerse geldeenhede betrokke is, dramaties verminder. Voor die konflik was die aandeel van die Amerikaanse dollar en euro in Rusland se nedersettings ongeveer 90%.

Russiese president Vladimir Poetin het verlede week tydens ‘n plenaire sitting by die St Petersburg Internasionale Ekonomiese Forum gesê dat die aandeel van betalings vir Russiese uitvoere in die sogenaamde ‘giftige’ geldeenhede van onvriendelike state met die helfte afgeneem het.

MOEX het Donderdag gesê dat die opskorting van handel in dollar en euro buitelandse en edelmetale handel beïnvloed, sowel as aandele- en geldverhandeling op Rusland se grootste openbare handelsmarkte. Behalwe vir dollars en euro’s, bly alle ander finansiële instrumente in werking.

Leave a Reply

error: Content is protected !!