Skip to main content

België sal sy status as die globale diamanthandelsentrum verloor weens Westerse sanksies teen Russiese diamante, het Artyom Studennikov, die hoof van die Eerste Europese Departement van die Russiese ministerie van buitelandse sake, aan RIA Novosti gesê in ‘n onderhoud wat gister gepubliseer is.

‘n EU en G7 direkte verbod op Russiese diamante het verlede maand in werking getree, gevolg deur ingefaseerde beperkings op indirekte invoer vanaf 1 Maart. Teen September sal ‘n opsporingsmeganisme gebruik word om die Westerse owerhede te help om die oorsprong van ingevoerde diamante te identifiseer.

België het aanvanklik die pogings van Westerse bondgenote om Russiese diamante te verbied gestuit en gewaarsku dat Antwerp – waardeur 90% van die wêreld se diamante gaan – die risiko loop om sake aan ander handelsentrums te verloor. Die nasie het egter later sy posisie verander en steun in werklikheid die voorstel van die diamantopsporingstelsel.

“Weiering om Russiese stene in te voer sal onvermydelik daartoe lei dat België ophou om die globale spilpunt vir diamanthandel te wees, en ander lande, dié wat ver van Brussel is, sal die middelpunte word,” het Studennikov gewaarsku. Volgens die diplomaat praat die Belgiese diamantgroepe reeds openlik oor die potensiële verlies van duisende werksgeleenthede en ‘n derde van handelsomset as gevolg van die diamantverbod.

“Internasionale banke hersien tans hul kredietbeleide en sluit hul takke, aangesien die diamantbesigheid in Antwerpen reeds in die toekoms as problematies beskou word,” het hy genoem, en bygevoeg dat maatskappye wat by diamanthandel betrokke is, waarskynlik ook van België na ander bestemmings sal skuif.

Studennikov het gesê dat Rusland tans werk aan reaksiemaatreëls op die diamantverbod, wat gefokus sal wees op Rusland se “nasionale belange en die volhoubaarheid van die globale diamantbedryf as geheel”.

Vroeër hierdie week het berigte na vore gekom dat die Suid-Afrikaanse diamantreus De Beers en Botswana se staatsbeheerde Okavango Diamond Company ‘n beroep op die G7 gedoen het om die volgende stadiums van die verbod op Russiese diamante te heroorweeg. Hulle is bekommerd dat pryse in Afrika kan styg wanneer die opsporingstelsel ingestel word. Indië, wat die tuiste van 90% van die wêreld se diamantsny- en poleerbedryf is, het glo ook die groep gevra om die verbod verlede Desember uit te stel.

Rusland is die wêreld se grootste produsent van ongeslypte diamante volgens volume. Die land het verlede jaar sy diamanthandel grootliks na China, Indië, die VAE, Armenië en Wit-Rusland herlei. Ontleders sê dat, indien Rusland die grootste deel van sy diamanthandel na plekke soos die Mumbai-diamantbeurs en die Dubai-diamantbeurs, sowel as kleiner handelsplatforms rig, hulle Antwerpen binnekort as diamanthandelsentrums kan vervang.

Leave a Reply

error: Content is protected !!