Skip to main content

Die finansiële verlies wat die Deense multinasionale Carlsberg Groep gely het weens sy uittrede uit Rusland, het 40,8 miljard Deense krone (R112,1 miljard) beloop, volgens die maatskappy se volle jaar 2023-verdiensteverslag wat Woensdag vrygestel is.

Verlede jaar het Russiese owerhede tydelike beheer oorgeneem van die plaaslike bates van die Kopenhagen-gebaseerde maatskappy, wat voorheen Baltika Breweries bedryf het. Die stap het meer as 99% van die aandele binne Baltika Breweries se geregistreerde kapitaal geraak.

Voor dit het Carlsberg, wat byna 8 400 mense in Rusland in diens gehad het, probeer om die onderneming te verkoop te midde van intense internasionale druk op verbruikershandelsmerke om Rusland te verlaat in die lig van Moskou se militêre operasie in die Oekraïne.

Die maatskappy se plaaslike bedrywighede is aan die Russiese Federale Eiendomsbestuursagentskap, Rosimushchestvo, oorhandig. Jakob Orup-Andersen, uitvoerende hoof van Carlsberg, het die stap later beskryf as die “steel” van die maatskappy se besigheid in Rusland.

In Oktober 2023, in reaksie op die oordrag, het Carlsberg Groep die hele waarde van sy Russiese besigheid afgeskryf en die ooreenkomste beëindig wat sy plaaslike filiaal toelaat om Carlsberg-produkte te vervaardig, te bevorder en te verkoop.

Die Russiese brouer Baltika het teruggekap deur ‘n regsgeding in te dien om Carlsberg se weiering om die Tuborg-, Kronenbourg-, Seth & Riley’s Garage-, Holsten- en LAV-handelsmerke te verskaf en te lisensieer ongeldig te maak. Die hof het Baltika se eis gehandhaaf, wat hom toegelaat het om voort te gaan om die handelsmerke te gebruik.

Terwyl die verlies van Baltika Carlsberg in ‘n verlies vir die jaar laat eindig het, het die Deense groep ‘n toename van 4,7% in verkope tot 73,6 miljard krone (R353,5 miljard) gerapporteer, aangedryf deur prysstygings om hoër koste te verreken weens stygende inflasie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!