Skip to main content

Die towerkrag van die feestyd gebeur nie vanself nie.

Oorbly-familie of ander gaste, om maaltye voor te berei en ander eindelose huishoudelike en finansiële verantwoordelikhede kan dit ‘n stresvolle tyd van die jaar maak as duidelike grense nie vasgestel word nie en die verpligtinge nie gedeel word nie.

“Die meeste van ons sien uit na die vakansieseisoen as ‘n kans om te ontspan na die stresvolle jaar en tyd te spandeer om met ons familie en geliefdes te wees,” sê Lekutla Mphahlele, ‘n arbeidsterapeut wat by Netcare Akeso Gqeberha praktiseer.

“Aangesien hierdie tyd dikwels behels dat baie familielede bymekaarkom, dikwels uit verskillende dele van die land, verg dit baie uitgawes, voorbereiding en moeite – gewoonlik van die gashere se kant af.

“Dikwels word al hierdie werk en verantwoordelikheid deur net een of twee mense geabsorbeer, wat vir hulle oorweldigend en baie stresvol kan wees al steek hulle dit goed vir ander weg. As daar nie tyd vir ontspanning is nie, kan dit jou regmaak vir uitbranding in die nuwe jaar wanneer jy uitgerus behoort te voel ná die vakansie,” sê hy.

“Mense ervaar meer genot en waardering uit iets wanneer hulle ‘n rol in die vervaardiging daarvan gehad het. Hierdie kosbare tye is meer onvergeetlik en betekenisvol wanneer ons almal saam bydra.

“Definieer van die begin van jaareindvieringe jou grense en maak ander bewus van wat van hulle verwag word om die magiese en harmonieuse jaareindervaring te bereik wat julle almal beoog.

“Besluit waar om jou verantwoordelikhede te fokus, en delegeer aan ander om hulle by die proses te betrek en moenie van mense verwag om vrywillig te wees of noodwendig besef die omvang van die take wat gedoen moet word nie,” sê Mphahlele.

“As grense nie duidelik gemaak word nie, kan dit lei tot ’n situasie wat wrok kweek. Gesonde grense is nodig om ons verhoudings in stand te hou en te verryk, en ons moet die vertroue hê om eerlik met familie in hierdie verband te kommunikeer terwyl ons ook die grense van ander respekteer.”

Wat finansiële verantwoordelikhede betref, stel Mphahlele voor dat praktiese maniere bespreek word waarop almal kan bydra om die uitgawes te dek.

“Ideaal gesproke moet spaar vir die koste wat in Desember verwag word, ’n jaar vooruit begin. Deesdae is dit nie moeilik om ’n rekening op te stel waar die hele gesin elke maand kan inbetaal wat hulle kan bekostig nie.

“Die finale bedrag stel ’n begroting vir die feestyd vas, wat goeie praktyk is, want dit is nooit moeilik om hierdie tyd van die jaar ’n rede te vind om geld te spandeer nie. Sonder ’n begroting kan die vakansie maklik ’n blanko tjek word wat kan lei tot skuld wat in die nuwe jaar terugbetaal moet word,” waarsku hy.

“Wanneer jy hierdie gesonde gesinsbesprekings oor gedeelde verantwoordelikhede in Desember het, onthou asseblief om die kinders in te sluit, veral die tieners. Dit skep nie net belangrike bewustheid en ‘n gevoel van deelname van kleins af wat hulle in die toekoms goed sal dien nie, maar dit versterk ook verbintenisse en goeie gesinsmoraal wat van onskatbare waarde is,” sê hy.

“Ek is deel van ‘n groot familie, en ons het gevind dat wanneer almal hul rol het om te speel, dit regtig ‘n spesiale geleentheid is om saam te bind en die meeste te maak van die tyd wat ons saam het. Wanneer jy byvoorbeeld saam met jou neef aartappels skil en die skottelgoed saam afdroog, kan jy hulle regtig leer ken en daardie persoonlike bande ontwikkel wat dikwels ’n leeftyd hou.

“Die eenvoudige vreugde van tyd wat saam aktiwiteite doen, maak beter herinneringe as die duurste geskenk. Dit is moontlik om selfs die verveligste take pret te maak wanneer julle as gesin saam is. Sit dalk musiek op of sing saam terwyl jy werk, of vra jou grootouers om vir jou stories te vertel, en maak seker dat jy almal laat weet hul bydrae is nodig en word waardeer,” sê Mphahlele.

“Baie hande maak ligte werk, en baie van die take kan terapeuties wees as ‘n verandering van ons alledaagse werkslewe, veral as ons dit met ‘n positiewe ingesteldheid in die vakansiegees betree. Jy sal selfs verbaas wees om te vind dat tieners meer tyd saam met hul gesin spandeer as om vermaak elders te soek.

“Wanneer ons die verantwoordelikhede van feestelikhede saam benader as ‘n gesin met wedersyds gerespekteerde grense, het almal die kans om hulself terdeë te geniet en verfris terug te gaan werk, skool of die lewe vir die komende jaar,” sê hy.

“Wanneer ons feeste of vakansiedae vier, ongeag ons agtergronde of tradisies, is een aspek wat vir almal universeel is dat die sentrale fokus op familie is. Kom ons gryp elke geleentheid aan om kontak te maak, die vrag te deel en kwaliteit tyd te spandeer om herinneringe saam met ons geliefdes te maak.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!