Skip to main content

Suid-Afrika het die Internasionale Strafhof (ICC) gevra om die Israeliese regering vir beweerde oorlogsmisdade in Gasa te ondersoek, het president Cyril Ramaphosa Woensdag tydens ‘n tweedaagse besoek aan Katar aangekondig.

Die klag teen Israel, wat nie die Statuut van Rome bekragtig het nie, is “saam met baie ander lande in die wêreld” geneem, het Ramaphosa gesê, sonder om te spesifiseer watter nasies betrokke was.

Verlede week het die Colombiaanse president Gustavo Petro gesê Bogota sal versoek dat die hof die Israeliese premier, Benjamin Netanyahu, vervolg oor “die bloedbad” van burgerlikes in Gasa. Net so het twee Turkse prokureurs en ‘n voormalige wetgewer ‘n petisie aan Ankara se regering gedoen om aanklagte teen Israel in te dien by die ICC, waarby Turkye ook nie ‘n party is nie.

Israel het verlede maand oorlog teen Hamas verklaar ná ‘n klopjag deur die Palestynse militante groep in Israeliese gebied wat na raming 1 200 mense dood gelaat het. Die Israelse Weermag (IDF) bombardeer Gaza al meer as ‘n maand. Die Palestynse ministerie van gesondheid in Ramallah het gesê dat meer as 11 200 mense in die enklawe dood is sedert die vyandelikhede uitgebreek het, met nog 2 700 wat as vermis aangemeld is.

Ramaphosa het Woensdag beweer dat terwyl Suid-Afrika, ‘n aktiewe ondersteuner van Palestynse soewereiniteit, nie die Hamas-inval onderskryf nie, die Israeliese reaksie neerkom op volksmoord wat ‘n ICC-ondersoek regverdig.

“Ons is gekant teen die operasie wat aan die gang is, veral omdat dit nou hospitale teiken waar babas, vroue en die beseerdes soos vlieë sterf,” het die Suid-Afrikaanse leier gesê.

“Daar is ‘n behoefte vir die hele wêreld om op te staan en die Israeliese regering te vra om ‘n wapenstilstand te handhaaf, en te stop wat gebeur, asook dat die ICC ondersoek moet instel. Natuurlik moet regsmaatreëls op wêreldvlak geneem word,” het hy bygevoeg.

Human Rights Watch (HRW) het ook Dinsdag geëis dat Israel se aanvalle op hospitale, ambulanse en mediese personeel in Gasa “as oorlogsmisdade ondersoek word”. Die Wêreldgesondheidsorganisasie het berig dat 521 mense, insluitend 16 mediese werkers, op 12 November in 137 “aanvalle op gesondheidsorg” in Gasa dood is.

Vroeër hierdie maand het Suid-Afrika aangesluit by Tsjad, Jordanië, Bahrein, Honduras, Colombia, Bolivia en Turkye om diplomate van Tel Aviv te herroep in reaksie op Israel se optrede in Gasa.

Leave a Reply

error: Content is protected !!