Skip to main content

Chinese finansiële instellings het tussen 2000 en 2021 $1,3 triljoen aan ontwikkelende lande geleen, volgens ‘n nuwe verslag deur AidData wat hierdie week vrygestel is.

Die navorsing skat dat 80% van China se oorsese leningsportefeulje in die ontwikkelende wêreld tans lande in finansiële nood ondersteun. Ontwikkelende lande skuld Chinese leners volgens berigte vanaf 2021 tussen $1.1 triljoen en $1.5 triljoen.

AidData-navorsers het byna 21 000 projekte in 165 lae- en middelinkomstelande ontleed, wat tussen 2000 en 2021 met Chinese toelaes en lenings gefinansier is.

Volgens die verslag bly China die wêreld se enkele grootste amptelike bron van internasionale ontwikkelingsfinansiering.

“Beijing navigeer ‘n onbekende en ongemaklike rol – as die wêreld se grootste amptelike skuldinvorderaar,” het AidData-navorsers geskryf en bygevoeg dat die land “toenemend soos ‘n internasionale krisisbestuurder optree.”

Data toon dat die kumulatiewe aantal Chinese toelae- en lenings-gefinansierde infrastruktuurprojekte in die ontwikkelende wêreld met aansienlike omgewings-, maatskaplike of bestuursrisikoblootstelling (ESG) die hoogte ingeskiet het van 17 projekte ter waarde van $420 miljoen in 2000 tot 1 693 projekte ter waarde van $470 miljard in 2021.

Die verslag het beklemtoon dat China nie die wêreld se grootste amptelike skuldeiser vir die ontwikkelende wêreld sou geword het nie – groter as die Wêreldbank, die IMF en alle Parys-klubkrediteure saam – as dit nie vir sy massiewe voorraad van buitelandse valutareserwes was nie. Die land se amptelike buitelandse valutareserwes beloop ongeveer $3.1 triljoen vanaf 2023, volgens AidData.

Die studie het bevind dat die bestemmings vir Chinese oorsese lenings verander het. Leningsverpligtinge aan Afrikalande het glo van 31% van die totaal in 2018 tot 12% in 2021 gedaal, terwyl lenings aan Europese lande byna vervierdubbel het tot 23%.

Leave a Reply

error: Content is protected !!