Skip to main content

Amerikaanse president Joe Biden het vandeesweek aangekondig dat hy van voorneme is om die Sentraal-Afrikaanse Republiek (SAR), Gaboen, Niger en Uganda te verwyder van Amerika se vlagskip-handelsinisiatief, die African Growth and Opportunity Act (AGOA), as gevolg van na nie-nakoming van deelnamevereistes.

“Ek neem hierdie stap omdat ek vasgestel het dat die Sentraal-Afrikaanse Republiek, Gaboen, Niger en Uganda nie aan die geskiktheidsvereistes voldoen nie” van die AGOA, het Biden in ‘n brief aan die Amerikaanse senaat gesê.

Die regerings van die SAR en Uganda – wat vroeër vanjaar wyd-gekritiseerde wette teen LGBTQ-groepe goedgekeur het – het volgens die Amerikaanse leier betrokke geraak by “growwe skendings” van internasionaal erkende menseregte.

Biden het beweer dat Niger en Gaboen, waar onderskeie weermagte in onlangse staatsgrepe die mag oorgeneem het, nie daarin geslaag het om te vestig of voortdurende vordering te maak in die rigting van die beskerming van politieke pluralisme en die oppergesag van die reg nie.

Terwyl Biden beplan om die voordele van die vier Afrika-lande op 1 Januarie 2024 te beëindig, het hy ook gesê dat hy sal voortgaan om te bepaal of hulle aan die program se geskiktheidsvereistes voldoen.

Washington het voorheen SAR saam met Eritrea verwyder as AGOA-begunstigdes in 2003 onder voormalige president George W. Bush omdat hulle nie aan kriteria soos markgebaseerde ekonomiese hervormings en demokratiese beginsels voldoen het nie. Die Sentraal-Afrikaanse land is eers in 2016 tydens Barack Obama se presidentskap herstel.

Biden het vroeër vanjaar die begunstigdestatus van die voormalige Franse kolonie, Burkina Faso, herroep na soortgelyke optrede teen Ethiopië, Guinee en Mali in 2022.

In Junie het ‘n groep Amerikaanse wetgewers aan die Amerikaanse minister van buitelandse sake, Antony Blinken, en twee ander senior amptenare geskryf en Suid-Afrika se geskiktheid vir AGOA-handelsvoordele bevraagteken.

Die wetgewers het gesê hulle is “ernstig bekommerd” oor Pretoria se “dieper” bande met Moskou en het geëis dat die Withuis die 20ste AGOA-forum van Johannesburg na ‘n ander land skuif.

Die vergadering, wat vir 2 tot 4 November beplan is, sal Afrika-leiers en Amerikaanse amptenare bymekaarbring om die toekoms van die skema, wat in 2025 sal verstryk, te bespreek.

Leave a Reply

error: Content is protected !!