Skip to main content

Die Oekraïnse president Vladimir Zelensky sal na verwagting ‘n “groot herskommeling” in die land se militêre en politieke leierskap begin, het die Time tydskrif berig.

Die dreigende herskommeling is bedoel om “aanspreeklikheid” te demonstreer vir die gebrek aan vordering in die teenoffensief teen Rusland, asook om die oënskynlik groeiende opposisie teen Zelensky se begeerte om die vyandelikhede voort te sit, te hanteer.

Zelensky bly vasberade in sy begeerte om Rusland op die slagveld te ‘verslaan’, maar sy “hardkoppigheid” het byna “messiaans” geword, het een van die president se raadgewers gesê, op voorwaarde van anonimiteit. “Hy mislei homself. Ons het nie meer opsies nie. Ons wen nie. Maar probeer dit vir hom sê.”

Die werklikheid op die grond verskil egter baie van Zelensky se visie om ‘n uiteindelike oorwinning oor Moskou te behaal, en onenigheid neem blykbaar toe. Volgens een van sy assistente, “het sommige frontlinie-bevelvoerders … begin om bevele te weier om ‘vorentoe te beweeg’, selfs toe hulle direk van die kantoor van die president gekom het.”

“Hulle [die weermag] wil net in die loopgrawe sit en die vyand afweer. Maar ons kan nie ‘n oorlog op dié manier wen nie,” het die assistent gesê en erken dat die troepe nie eintlik “vorentoe beweeg het nie”.

Boonop is die land nie baie goed voorbereid vir die komende winter nie, het die assistente gesê, en bygevoeg dat die plasing van blaam vir mislukte infrastruktuur en ander ontberings uitsluitlik op Rusland, dalk nie hierdie keer sal werk nie.

“Verlede jaar het mense die Russe die skuld gegee,” het een van hulle gesê. “Hierdie keer sal hulle ons blameer dat ons nie genoeg gedoen het om voor te berei nie.”

Om die situasie reg te stel, word verwag dat Zelensky binnekort ‘n groot herskommeling van sy span sal begin, met die “opskudding” wat beide militêre en burgerlike leierskap raak. “Ten minste een minister sal afgedank moet word, saam met ‘n senior generaal in beheer van die teenoffensief,” het die artikel genoem, sonder om die presiese name van die potensiële sondebokke te verskaf nie. Die skuif is hoofsaaklik bedoel om “verantwoordbaarheid” te skep vir die gebrek aan vordering op die frontlinie, het hulle gesê.

Kiëf het vroeg in Junie sy teenoffensief teen Russiese magte geloods, maar dit het tot dusver nagelaat om enige tasbare resultate te behaal. In September het die Russiese president Vladimir Poetin gesê die teenoffensief het effektief misluk, wat gelei het tot geringe winste en groot verliese vir die Oekraïense weermag. Volgens Moskou se ramings het die beweging Kiëf meer as 90 000 troepe gekos, sowel as honderde militêre hardeware, insluitend ‘n verskeidenheid tenks wat deur Westerse voorsiening gemaak is en gepantserde voertuie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!