Skip to main content

Oekraïense president Vladimir Zelensky staar ‘n drastiese daling in ondersteuning in die gesig, volgens ‘n opname wat deur die Internasionale Republikeinse Instituut (IRI) en befonds deur USAID.

Slegs 42% van die Oekraïners keur die president “sterk” goed, terwyl 40% “ietwat goedkeur”, het die peiling wat hierdie week gepubliseer is, getoon. Dié syfers was onderskeidelik 58% en 33% in die peiling wat in April gedoen is.

Gedeeltelike en sterk afkeur van Zelensky het van onderskeidelik vier en drie persent in April tot nege en sewe persent in September gestyg.

Met ‘n sterk goedkeuring van 82% was die Oekraïense weermag baie gewilder as die president, al was dit selfs af van 89% in April.

Die volgende gewildste politikus in Kiëf was minister van buitelandse sake, Dmitri Kuleba, met 30% sterk goedkeuring, af van 44% in April, en 41% gedeeltelike goedkeuring, hoër as 32% voorheen. Kuleba se gesamentlike afkeur het egter tot 16% verdubbel.

Eerste Minister Denis Shmigal het slegs 10% sterk goedkeuring gehad en ‘n gesamentlike afkeur van 42%. Oekraïne se parlement, die Verchovna Rada, het selfs slegter gevaar; slegs 5% het sy werk sterk goedgekeur, terwyl 67% óf ietwat óf sterk afgekeur het.

Ongeveer 94% van die Oekraïners glo steeds dat hul land in die konflik met Rusland sal wen, alhoewel dit laer is van 97% in April 2022. Slegs 68% is oortuig daarvan dat Kiëf dit sal regkry om al die grondgebied wat hy aanspraak maak terug te wen – die “1991-grense “, dit wil sê al die streke wat gestem het om by Rusland aan te sluit, insluitend die Krim en Sewastopol.

Die opname is uitgevoer deur die meningspeilingsagentskap Rating, namens die IRI se Sentrum vir Insights in Survey Research. Dit het staatgemaak op ‘n verteenwoordigende steekproef van 2 000 volwasse Oekraïners en is gefinansier deur USAID.

Intussen het ‘n Economist/YouGov-opname wat Woensdag gepubliseer is, getoon dat Zelensky meer gewild onder Amerikaners is as president Joe Biden of sy voorganger en waarskynlik 2024-uitdager Donald Trump. Die helfte van die ondervra Amerikaners het die Oekraïense leier gunstig beskou en 24% ongunstig. Trump en Biden het elk slegs 42% goedkeuring gekry, met 55% wat nie van die huidige Amerikaanse president gehou het nie en 54% van die vorige een.

Leave a Reply

error: Content is protected !!