Skip to main content

Vir ‘n lewenskragtige 75-jarige inwoner van die Paarl wat haar skielik ernstig siek bevind het met ‘n potensieel lewensgevaarlike hartkwaal, was die pad na herstel verbasend vinnig, danksy ‘n hoogs gespesialiseerde hartprosedure.

Esmé Dreyer, ‘n aktiewe lid van haar gemeenskap wat daarvan hou om te dans en saam met haar vriende oor ‘n pot tee te klets, het ‘n paar toetse by haar dokter ondergaan na ‘n gesondheidsondersoek toe die moontlikheid van ‘n vernoude hartklep ontstaan het.

Nadat sy voor dit heeltemal goed gevoel het, het dit vir Esmé as ‘n skok gekom toe sy een aand ‘n kommerwekkende aanvang van simptome ervaar het, insluitende beklemming in haar bors, pyn wat na haar skouerblaaie uitgestraal het en ‘n erge brandende sensasie in haar bors.

Dr André Dippenaar, ‘n geneesheer wat by Netcare Kuilsrivier Hospitaal praktiseer, verduidelik dat Esmé aan erge aortastenose gely het. “Hierdie toestand beïnvloed die werking van die aortaklep en plaas stremming op die hart. Dit kan lei tot simptome soos dié wat Esmé ervaar het, bewussynsverlies en ‘n hoë risiko van dood.”

Nadat Esmé in die intensiewe sorgeenheid beland het, het Esmé ‘n reeks toetse ondergaan, insluitend ‘n ondersoek na bestaande longprobleme, hoewel dit nie verband hou nie.

“Die onthutsende onthulling waarmee ek tydens my hospitaalverblyf te kampe gehad het, was dat een van my hartkleppe ernstig beskadig is. Toe ek die skrikwekkende nuus ontvang dat ek ‘n hartoperasie sou moet ondergaan vir die vervanging van hierdie klep, het ek die idee sterk teëgestaan, nadat ek die lang en moeilike reis gesien het wat my broer deurgemaak het nadat hy ‘n opehartoperasie vir dieselfde toestand ‘n paar jaar tevore ondergaan het,” merk sy op.

Soos haar mediese span verduidelik het, sou Esmé egter nie so iets hoef te verduur wat haar broer ervaar het nie. In plaas daarvan het hulle ‘n nie-chirurgiese transkateter-aortaklepintervensie (TAVI) prosedure voorgestel, wat uitgevoer word deur ‘n spesiale buis, of kateter deur die lies in te plaas wat dan via ‘n bloedvat na die hart gerig word om die klepvervanging uit te voer.

Dr Pieter van der Bijl, ‘n kardioloog wat saam met dr Dippenaar en dr Johann Augustyn, ‘n intervensionele kardiotorakale chirurg, deel vorm van die TAVI-span by Netcare Kuilsrivier Hospitaal, verduidelik dat ernstige aortastenose tradisioneel met chirurgiese aortaklepvervanging behandel word.

“Terwyl dit die voorkeurbehandeling vir jonger pasiënte bly, hou dit ‘n baie hoë risiko in by bejaarde of verswakte pasiënte. TAVI, aan die ander kant, is ‘n minimaal indringende ingryping, wat behels dat ‘n siek hartklep met ‘n kunsmatige hartklep vervang word,” verduidelik hy.

“Onder die voordele wat die TAVI-prosedure bo opehartchirurgie bied, is dat pasiënte baie vinniger na die operasie kan herstel.”

Esmé sê dat die besluit om voort te gaan met die TAVI-prosedure die mees logiese antwoord was wanneer dit kom by die oorweging van die behandelingsopsies wat haar dokters deeglik verduidelik het. “Dit was duidelik dat iets gedoen moes word, aangesien die prognose sonder behandeling regtig nie goed was nie, maar die oomblik wat ek die TAVI-opsie verstaan het, het ek kalm en gerus gevoel.

“Die dag ná my prosedure is ek toegelaat om te begin rondloop, en binne dae het ek die groen lig gekry om uit die hospitaal ontslaan te word. Ek het dit baie rustig by die huis geneem, en binne net drie weke het ek soos ‘n heeltemal nuwe mens begin voel. Ek is so bly ek het die prosedure gehad – ek is ‘n lewende bewys van hoe merkwaardig maklik dit is om te herstel en te floreer, hoewel ek nog nie teruggekeer het na die dansvloer nie.

“Die vlak van sorg wat ek by die Netcare Kuilsrivier-hospitaal ontvang het, was uitsonderlik, van die portier tot die chirurg. Die verpleegsters en die skoonmaakpersoneel het my so goedhartig behandel dat ek nie anders kon as om te sê dat ek dalk daarheen sal terugkeer vir ’n vakansie nie,” skerts sy.

Dr van der Bijl merk op dat TAVI ‘n ingewikkelde prosedure is wat ‘n hoë vlak van opleiding, kundigheid en ondersteunende tegnologie vereis. Histories was die TAVI-prosedure gereserveer vir pasiënte met ‘n baie hoë risiko vir klepchirurgie, maar met verloop van tyd het studies getoon dat dit baie voordelig is vir diegene met ‘n laer chirurgiese risiko en dat die drempel vir die oorweging van kandidate vir die prosedure verlaag het, wat meer pasiënte in staat stel om toegang daartoe as in die verlede.

“Na aanleiding van die prosedure sal die meeste pasiënte binne weke, indien nie dae nie, ‘n dramatiese verbetering in hul lewenskwaliteit ervaar met minder kortasem en moegheid. Dit het die potensiaal om nie net lewensredding te wees nie, maar lewensveranderend, en ons is bly dat meer pasiënte daarby begin baat vind,” sluit hy af.

Leave a Reply

error: Content is protected !!