Skip to main content

Kenia gaan aan die hoof staan van ‘n multinasionale veiligheidsmissie in Haïti om kriminele bendes en militante groepe wat die klein Karibiese nasie teister, te bestry.

Die VN-Veiligheidsraad het die veiligheidsmissie goedgekeur, met 13 lede wat ten gunste van die VSA-ingestelde resolusie gestem het en twee onthoudings van Rusland en China. Die maatreël magtig ontplooiing vir een jaar, maar vereis ‘n hersiening na ‘n tydperk van nege maande.

Die internasionale mag sal nie onder die direkte gesag van die VN wees nie, maar in plaas daarvan gelei word deur Keniaanse bevelvoerders. Hulle sal sleutelinfrastruktuur bewaak – insluitend lug- en seehawens, hospitale, skole en groot paaie – sowel as “geteikende operasies” saam met Haïti se nasionale polisiemag uitvoer.

Kenia het tot dusver tot 1 000 troepe belowe, terwyl daar ook van ander nasies verwag word om fondse, personeel en hulpbronne by te dra. Dit sal gefinansier word deur vrywillige bydraes van VN-lidlande, met Washington wat sowat $200 miljoen vir die projek belowe het.

Martin Kimani, Kenia se gesant by die VN, het gesê dat die Veiligheidsraad “‘n baken van hoop vir die beleërde mense van Haïti aangesteek het” deur die sending goed te keur.

Amerikaanse amptenare het herhaaldelik aangedring op ‘n internasionale sending in Haïti, met verwysing na ‘n “verslegtende veiligheidssituasie” en “verskriklike” humanitêre krisis in die nasleep van die sluipmoord op Haïtiaanse president Jovenel Moise in 2021.

Die verarmde land van 11,4 miljoen mense het ‘n groot toename in misdaad en onrus gesien, insluitend ontvoerings, rooftogte en moorde, met gewapende bendes wat selfs van Haïti se hoofhawens oorgeneem het en die tekorte aan sleutelgoedere veroorsaak het. Meer as 3 000 moorde is vanjaar in Haïti aangemeld, en meer as 1 500 ontvoerings vir losprys, volgens die VN.

Ten spyte van ‘n mate van skeptisisme onder plaaslike inwoners, het die huidige regering in Port-au-Prince by verskeie geleenthede ‘n beroep gedoen om hulp van buite sedert Moise se moord. Haïtiaanse premier, Ariel Henry, het verlede Oktober vir die eerste keer ‘n veiligheidsmissie voorgestel, waarin ‘n beroep gedoen word op “die onmiddellike ontplooiing van ‘n gespesialiseerde gewapende mag” om “gewapende bendes” aan te vat en die voortdurende onrus te stuit.

Leave a Reply

error: Content is protected !!