Skip to main content

Die wêreldwye skuldtotaal het in die eerste helfte van 2023 met $10 triljoen gestyg tot ‘n rekordhoogte van $307 triljoen, het die Institute of International Finance (IIF) berig. Dit het bygevoeg dat die VSA, die Verenigde Koninkryk en Japan van die markte is wat die styging dryf.

Die hoë rentekoers-vlakke – wat in die meeste ekonomieë gesien word – het die syfer laat styg, wat die huidige skuldvoorraad $100 triljoen hoër maak as wat dit ‘n dekade gelede was, volgens die IIF.

“Nadat dalings van sewe opeenvolgende kwartale gesien is, het die wêreldwye skuld-tot-BBP-verhouding sy opwaartse trajek hervat in die eerste twee kwartale van vanjaar, en beweeg nou rondom 336% – hoër as die 334% in die vierde kwartaal van 2022,” lui die verslag.

Meer as 80% van die skuld-opbou het van volwasse markte gekom, met die VSA, Japan, die VK en Frankryk wat die grootste stygings geregistreer het. In ontluikende markte was die styging meer prominent in China, Indië en Brasilië, het die IIF gesê.

Die verslag het ook gewaarsku dat binnelandse staatskuld op “onrusbarende vlakke” is in baie ontluikende marklande. Intussen bly “verbruikerskuldlas grootliks hanteerbaar in volwasse markte, wat bykomende ruimte bied vir strenger monetêre beleid sou inflasiedruk voortduur,” het die IIF gesê.

Leave a Reply

error: Content is protected !!