Skip to main content

Besinning oor lewensveranderende chrurgie: Die 68-jarige Joe Jordaan van Oos-Londen en die bekende hartchirurg dr Willie Koen langs ‘n borsbeeld van professor Christiaan Barnard by die Netcare Christiaan Barnard-gedenkhospitaal afgeneem, wat gebou is ter hulde aan die groot chirurg.

Meer as sestig jaar later leef die werk van Chris Barnard voort

In April 1962 het ‘n sesjarige seuntjie met ‘n bekoorlike gapende glimlag ‘n lewensveranderende reis van Oos-Londen na die Groote Schuur-hospitaal in Kaapstad onderneem, ‘n reis wat sy lot sou vorm in ‘n leeftyd van merkwaardige hartgesondheidsdeurbrake.

Meer as ses dekades later het Joseph Jordaan, wat nou 68 jaar oud is, onlangs teruggekeer na die operasiesaal in die Moederstad, hierdie keer by die nuutste Netcare Christiaan Barnard-Gedenkhospitaal, wat gebou is ter ere van die groot chirurg onder wie se bekwame hande aan Joe ‘n leeftyd gevul met persoonlike prestasies en ‘n liefdevolle gesin gegee het.

Joe is gebore met ‘n aangebore hartafwyking – ‘n toestand wat veroorsaak het dat hy en sy ma, Sarah, die reis na Kaapstad onderneem het op soek na ‘n normale lewe vir hom in ‘n tyd toe vooruitgang in hartchirurgie beperk was. Min het hulle geweet dat wêreldwye hartsorg op die afgrond van ‘n kwantumsprong was.

In dieselfde hospitaal waar Joe se lewe onherroeplik verander sou word, sou die wêreld se eerste mens-tot-mens hartoorplanting minder as vyf jaar later op 3 Desember 1967 uitgevoer word deur die visioenêre Dr Christiaan Barnard, dieselfde chirurg wat die ventrikulêre septaal uitgevoer het wat die defek herstel het aan die gat in Joe se hart.

“Dit was ’n diep roerende oomblik toe ek en my kollegas in die operasiesaal by Netcare Christiaan Barnard-gedenkhospitaal gestaan het om Joe se tweede hartprosedure uit te voer,” sê die wêreldbekende hart- en oorplantingschirurg dr Willie Koen.

“Daar was byna geen bewyse van die operasie wat professor Barnard 61 jaar gelede gedoen het om die gat in Joe se hart te herstel nie. Die werk was noukeurig, en tot vandag toe dien dit Joe steeds goed. Hierdie keer het ons gewerk aan ‘n ander hartverwante modifikasie om Joe se hartklep te vervang, naby die septum waar die gat in sy hart herstel is.

“Dit was ontsagwekkend en nederig om te weet dat die werk van hierdie ongelooflike chirurg – wat meer as ses dekades gelede aan hierdie einste hart geopereer het met heel ander tegnologie – voortgeleef het 22 jaar nadat hy oorlede is. Wat ‘n ongelooflike nalatenskap deur professor Barnard, nie net vir sy pasiënte nie, maar vir chirurge soos ek, wat in sy voetspore kon volg,” sê dr Koen.

‘n Paar dae na sy prosedure het Joe, ‘n afgetrede petrol- en dieselwerktuigkundige, gesê hy doen “honderd persent” goed. Hy het oor sy onlangse hartskrik gepraat en gesê: “Ek het so groot geskrik, maar gelukkig was ek ‘n tweede keer gelukkig. ’n Paar minute later en ek sou weg gewees het.

“My eerste hartprosedure het my ‘n leeftyd gehou, waartydens ek met my vrou Jean getrou het, en ek drie stiefkinders en ‘n dogter van my eie gekry het. Ek het goed gelewe, geëet en gedrink soos almal. Langs die pad het ek ‘n paar gesondheidsvrese gehad wat onder andere daartoe gelei het dat 36 sentimeter van my kolon verwyder is. Ek het ook twee heupvervangings gehad. Deesdae kyk ek wat ek eet en ek drink nie.”

Vir Joe se liefdevolle vrou, Jean, was sy mees onlangse hartprosedure – wat twee dae voor haar verjaardag op 1 September plaasgevind het, ‘n vroeë verjaardaggeskenk, waardevol sonder woorde. “Ons kan nie vir beter wens nie,” sê Joe en Jean terwyl hulle hul seëninge tel voor ontslag en ‘n reis terug huis toe na Oos-Londen.

Volgens dr Koen kan herstel van ‘n ventrikulêre septumdefek, selfs volgens vandag se standaarde, ‘n komplekse en moeilike prosedure wees. Terug in 1962 sou dit etlike ure neem, en in Joe se geval – as gevolg van komplikasies wat veroorsaak word deur die kompleksiteit van die prosedure – het dit twee operasies van onderskeidelik ses en agt uur in die bestek van ‘n enkele dag tot gevolg gehad. Joe het meer as ‘n maand in die hospitaal deurgebring ná sy prosedure.

Destyds het die herstel van ‘n gat in die hart tipies oophartchirurgie behels. ‘n Groot insnyding, dikwels in die borsarea, sal gemaak word om toegang tot die hart te kry. In sommige gevalle was ‘n sternotomie, wat die splitsing van die borsbeen behels het, nodig om toegang tot die hart te verkry. Om die hart se sirkulasiefunksie tydelik oor te neem, sou ‘n hart-long-masjien (kardiopulmonêre omleiding) aan die pasiënt gekoppel word. Hierdie masjien sou die bloed suurstof gee en dit deur die liggaam pomp terwyl die hart gestop is.

Met die hartstil en bloedvloei wat deur die omleidingsmasjien herlei word, sal die chirurg die gat in die hart versigtig opspoor en herstel deur verskeie tegnieke te gebruik wat hegtings, kolle of ander materiaal behels om die gaatjie toe te maak. Sodra die hart suksesvol herstel is, sou die hart-long-masjien geleidelik onttrek word, sodat die hart sy natuurlike pompfunksie kon herwin. Die borssnit sal dan met hegtings of krammetjies toegemaak word.

“Dit is belangrik om daarop te let dat chirurgiese tegnieke en toerusting aansienlik ontwikkel het sedert 1962. Vandag kan die meeste hartoperasies uitgevoer word deur gebruik te maak van minimaal indringende benaderings, wat die behoefte aan groot insnydings en die gebruik van ‘n hart-long-masjien in sommige gevalle verminder. Deesdae vereis opehart-operasies, wat amper ‘n roetine-prosedure is, gewoonlik ‘n hospitaalverblyf van vier tot vyf dae. Sodra jy uit die hospitaal ontslaan is, kan dit ses tot agt weke neem vir jou borsbeen- en borsspiere om te genees soos jy geleidelik terugkeer na jou normale daaglikse roetine,” sê dr Koen.

“Ek dink ons onderskat die enorme evolusie van hartchirurgie en hoe ver ons gekom het,” sê dr Koen. “Dit is wanneer jy kyk na die lewe van Joe Jordaan, en hoe hy nie volwassenheid sou gesien het as dit nie was vir die prosedure wat professor Chris Barnard al die jare gelede gedoen het nie, en die feit dat hy nou ‘n tweede huurkontrak op die lewe gekry het, dat jy die waarde en geweldige impak van hartchirurgie ten volle verstaan.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!