Skip to main content

Die Amerikaanse minister van buitelandse sake, Antony Blinken, het beweer dat die wêreld oorgaan na ‘n nuwe diplomatieke bestel waarin Washington die pad moet aanwys om toenemende bedreigings van Rusland en China te oorkom deur saam met sy bondgenote te werk om vertroue te bou onder nasies vir wie die ou stelsel misluk het.

“Een era eindig, ‘n nuwe een begin, en die besluite wat ons nou neem, sal die toekoms vorm vir dekades wat kom,” het Blinken gister in ‘n toespraak by die John Hopkins Universiteit in Washington gesê. Hy het gesê die “post-Koue Oorlog-orde” het geëindig toe “dekades van relatiewe geopolitieke stabiliteit plek gemaak het vir ‘n toenemende mededinging met outoritêre magte.”

Dié magte word naamlik gelei deur Rusland en China, het Blinken gesê en bygevoeg dat “Rusland se oorlog van aggressie in die Oekraïne die mees onmiddellike, die mees akute bedreiging vir die internasionale orde is.” China stel die grootste langtermyn-uitdaging, het hy beweer, omdat dit daarna streef om die internasionale orde te hervorm en die ekonomiese, diplomatieke, militêre en tegnologiese mag ontwikkel om dit te doen.

“Beijing en Moskou werk saam om die wêreld veilig te maak vir outokrasie deur hul ‘no limits’-vennootskap,” het Blinken aangevoer. Hy het beweer dat Rusland en China die bestaande orde as ‘n “Westerse oplegging” beraam het, maar dat die stelsel in universele waardes geanker is en in internasionale reg vasgelê is. Ironies genoeg het hy ook die twee mededingers daarvan beskuldig dat hulle glo dat groot lande “hul keuses aan ander kan dikteer”, ‘n aanklag wat toenemend teen Washington gemaak word.

“Wanneer die Beijings en Moskoue van die wêreld probeer om die pilare van die multilaterale stelsel te herskryf – of afbreek – wanneer hulle valslik beweer dat die bevel bloot bestaan om die belange van die Weste te bevorder ten koste van die res, sal ‘n groeiende globale koor van nasies en mense opstaan om te sê, ‘Nee, die stelsel wat jy probeer verander, is ons stelsel. Dit dien ons belange,” het Blinken beweer.

Blinken het voorgestel dat die VSA “uit ’n posisie van krag” sal lei, hoofsaaklik vanweë sy “nederigheid”. Hy het bygevoeg: “Ons weet ons sal die vertroue van ‘n aantal lande en burgers moet verdien vir wie die ou orde nie baie van sy beloftes nagekom het nie.”

Alliansies sal die sleutel tot Washington se sukses wees, het Blinken gesê. Hy het beweer dat net ‘n paar jaar nadat die vermoëns en relevansie van NAVO openlik bevraagteken is, het die Westerse militêre blok “groter, sterker, meer verenig as ooit geword.”

Die konflik tussen Rusland en Oekraïne het bewys dat “‘n aanval op die internasionale orde mense oral sal seermaak,” het Blinken gesê. Hy het bygevoeg dat die VSA daarop gemik is om te verseker dat die Oekraïne Rusland verslaan en uit die konflik te voorskyn kom as ‘n “lewendige en welvarende demokrasie.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!