Skip to main content

Uit al die gevaarlike dinge wat vragmotorbestuurders meemaak, is dit die gevaarlikste om met ‘n swaar vrag afdraand te ry. Die lewens van almal op die pad is in gevaar wanneer ‘n nuwe bestuurder by ‘n groot pas op die pad is en nie weet wat hulle doen nie. As jy ‘n paar basiese veiligheidsreëls volg en voordeel trek uit die veiligheidskenmerke wat tot jou beskikking is, kan jy vinnig selfvertroue op bergroetes kry, sê Alex Johnson Mweete.

Dit help altyd as jy vertroud is met die area waarin jy reis.

  1. Gebruik altyd lae ratte – Wanneer jy teen ‘n heuwel afry, is dit belangrik om lae ratte te gebruik om jou spoed te beheer. Dit help om te verhoed dat jou remme oorverhit en doeltreffendheid verloor. Laer ratte verskaf meer enjinremkrag, wat jou kan help om beheer te behou.

Wees bewus van jou afdraandespoed. As jou trok op volle kapasiteit gelaai is, weet dat die gewig jou afdraand gaan druk. Jy kan nie net skielik jou remme gebruik en verwag om stadiger te ry sonder om dit uit te brand nie.

  1. Moet nooit in neutraal ry wanneer jy daal nie: Vermy om jou vragmotor in neutraal te sit (algemeen bekend as “Zambiese rat” deur sommige vragmotorbestuurders) wanneer jy afdraand ry. Dit ontkoppel die enjin van die ratkas en skakel die enjinrem af, wat dit moeiliker maak om jou spoed te beheer. Hou altyd die vragmotor in rat om enjinrem te benut en beter beheer te behou.
  2. Vermy oormatige gebruik van remme: Oormatige gebruik van die remme wanneer jy afdraand ry, kan veroorsaak dat hulle oorverhit en moontlik misluk. Gebruik eerder ‘n kombinasie van enjinrem en af en toe remaanwending. Trek die remme saggies en met tussenposes om jou spoed te beheer, eerder as om voortdurend met die remme te ry.
  3. Gaan jou bande na nadat jy onder gekom het: Afhangende van die steilte van die heuwel en die gewig van jou vrag, kan jou bande verhoogde spanning ervaar. Sodra jy veilig onder aangekom het, is dit ‘n goeie praktyk om te stop en jou bande te inspekteer vir enige tekens van skade, soos oormatige slytasie, bulte of snye. Dit help om te verseker dat hulle in ‘n goeie toestand is vir voortgesette veilige bestuur.

As jy jouself in die situasie bevind waar jy buite beheer is en teen ‘n afwaartse pad ry, soek die ontsnap-oprit. As daar een is, sal daar padtekens wees wat dit aandui. Baie ontsnappingshellings gebruik sagte gruis wat die beweging van die voertuig weerstaan en dit tot stilstand bring. Bly kalm in hierdie situasies en wees in staat om ‘n regstellende skuif te maak sodra jy besef jy is in die moeilikheid. Hoe langer jy wag, hoe vinniger sal jou trok ry, en hoe moeiliker sal dit wees om te stop.

Laastens, om oplettend te bestuur is in alle omstandighede van kardinale belang. Handhaaf ‘n veilige volgafstand vanaf ander voertuie, wees bewus van jou omgewing en verwag potensiële gevare. Bly gefokus, vermy afleidings en wees altyd voorbereid om op onverwagte situasies te reageer.

Hierdie wenke is algemene riglyne, en dit is noodsaaklik om enige spesifieke instruksies of riglyne te volg wat deur jou maatskappy, plaaslike regulasies of professionele vragmotorbestuurorganisasies verskaf word. Veilige bestuurspraktyke is uiters belangrik om jou welstand en die veiligheid van ander op die pad te verseker.

Leave a Reply

error: Content is protected !!