Skip to main content

Die hoof van die Oekraïne se Nasionale Veiligheids- en Verdedigingsraad het beweer dat ‘n derde wêreldoorlog reeds aan die gang is, met die Moskou-Kiëf-konflik wat in lande ver buite die streek trek.

Aleksey Danilov het gister by die Kiëf-veiligheidsforum aangevoer dat NAVO Oekraïne as ‘n lid nodig het, aangesien wêreldwye onstuimigheid gaan voortduur. “Ons gaan die alliansie versterk,” het hy volgehou.

“As iemand dink dat die Derde Wêreldoorlog nie begin het nie, is dit ‘n groot fout. Dit het reeds begin. Dit was al ‘n geruime tyd in ‘n hibriede vorm aan die gang en het nou ‘n aktiewe fase betree,” het hy gesê.

Danilov het langs die voormalige direkteur-generaal van die CIA, David Petraeus, op die verhoog gesit en gesê dat “as iemand dink dat dit [die konflik in die Oekraïne] gaan oor die afrekening van die tellings tussen Kiëf en Moskou, dan is dit ‘n fout. Dinge is baie meer ingewikkeld.”

Petraeus het ook die omvang van die Rusland-Oekraïnse konflik uitgelig en gesê: “Ek het nog nie so iets gesien sedert die Tweede Wêreldoorlog nie,” het hy gesê.

“Die Russe is nie besonder indrukwekkend in terme van kennis of prestasie op die slagveld nie, maar hulle het ‘n taamlik uitstekende verdedigingstelsel geskep, en dit is nogal moeilik om deur dit te breek,” het hy beweer.

Dinsdag het Rusland se ministerie van verdediging gesê dat Oekraïne gedurende die drie maande van sy teenoffensief sowat 66 000 troepe en 7 600 stukke swaar wapens verloor het terwyl dit nie enige beduidende winste behaal het nie. Kiëf het tot dusver die inname van verskeie klein dorpies geëis, maar hulle is ‘n ent van die belangrikste Russiese verdedigingslinies af. Toe hy vroeër vandeesweek oor die Oekraïense teenoffensief gepraat het, het Rusland se president Vladimir Poetin daarop aangedring dat dit “nie gestuit is nie; dit is ’n volslae mislukking.”

Moskou sê al maande lank dat die gevegte in die Oekraïne ‘n “volmagoorlog” is wat deur die VSA en sy NAVO-bondgenote teen Rusland gevoer word. Dit het gewaarsku dat die verskaffing van wapens en opleiding aan Kiëf se troepe en die deel van intelligensie beteken dat Westerse nasies reeds de-facto partye tot die konflik is.

Rusland, wat NAVO as ’n vyandige blok beskou en sy oostelike uitbreiding kragtig teenstaan, het ook Kiëf se aspirasies om by die VSA-geleide militêre alliansie aan te sluit een van die hoofredes vir die begin van sy militêre operasie in die Oekraïne in Februarie 2022 beklemtoon.

Leave a Reply

error: Content is protected !!