Skip to main content

Die staat Alabama het Vrydag ‘n hof gevra om die teregstelling van die veroordeelde moordenaar Kenneth Eugene Smith via die nuwe metode van stikstofhipoksie te skeduleer.

Prokureur-generaal Steve Marshall het versoek dat die hooggeregshof in Alabama ‘n datum vasstel vir wat die tweede poging sou wees om Smith tereg te stel. Hy is in 1988 skuldig bevind aan die moord op ‘n prediker se vrou in ‘n moord-te-huur-skema.

’n Vorige poging om Smith deur middel van ‘n dodelike inspuiting tereg te stel, het verlede jaar misluk toe die tegnici nie die IV-buis kon insit om die dodelike dwelmskemerkelkie toe te pas nie.

Stikstofhipoksie is nog nooit voorheen as ‘n teregstellingsmetode gebruik nie, alhoewel Alabama, Oklahoma en Mississippi dit almal gewettig het. Stikstof beslaan 78% van die lug wat mense reeds inasem, en om dit tot 100% te verhoog, sal – ten minste teoreties – die gevangene binne ‘n minuut bewusteloos en kort daarna dood laat.

“Die mislukkingskoers daarvan, dit wil sê gevalle waarin die gevangene oorleef, sal waarskynlik baie laer wees as wat ons met huidige doodstrafmetodes sien,” het professor Charles Blanke van Oregon Health and Science University School of Medicine aan Fox News gesê.

Die staat het nie besonderhede bekend gemaak oor hoe hy beplan om Smith tereg te stel nie, soos of ‘n gaskamer of ‘n spesiaal ontwerpte gasmasker gebruik sal word nie, en die gebrek aan beplanning het alarms onder gevangenes se advokate laat afgaan.

“Alabama is in geen posisie om te eksperimenteer met ‘n heeltemal onbewese en ongebruikte metode om iemand tereg te stel nie,” het prokureur Angie Setzer van die Equal Justice Initiative aan die Associated Press gesê.

Smith en sy lewensmaat is in 1988 net $1 000 elk betaal om ‘n vals inbraak by die woning van Charles en Elizabeth Sennett in Colbert County te beplan. Elizabeth is met kaggelgereedskap geslaan en nege keer gesteek. Haar man, ‘n pastoor van die Kerk van Christus, het na bewering gehoop om munt te slaan uit die hoëwaarde-lewensversekeringspolis wat hy op haar uitgeneem het, aangesien hy aansienlike skuld gehad het.

Sennett het ‘n week na die moord selfmoord gepleeg, maar nie voordat hy aan sy seuns erken het dat hy ‘n verhouding gehad het en verantwoordelik was vir hul ma se dood nie.

Gefaalde teregstellings met dodelike inspuitings is nie ongewoon in die VSA nie – Smith s’n was die tweede in net twee maande in Alabama en die derde sedert 2018. Die middels wat eers in die proses gebruik is, word nie meer binnelands vervaardig nie en is onwettig om in te voer vir doeleindes van teregstelling, wat state noop om met soms rampspoedige resultate te improviseer.

Die gruwelike skouspel van mislukte inspuiting-teregstellings het blykbaar die idee van stikstofhipoksie selfs onder gevangenes wat op die doodstraf wag, gewild gemaak. Minstens agt gevangenes in Alabama het die staat gedagvaar om op hierdie manier doodgemaak te word sedert die metode in 2018 gewettig is.

Leave a Reply

error: Content is protected !!