Skip to main content

Indië, die wêreld se voorste rysuitvoerder, het ‘n nuwe belasting op oorsese verkope van die voedselgroep ingestel in ‘n poging om voldoende binnelandse voorraad te verseker, het die land se ministerie van finansies aangekondig.

’n 20%-belasting is geplaas op die uitvoer van voorafgekookte rys, ’n variëteit rys wat sowat een derde van Indië se totale rysversendings uitmaak. Die belasting het onmiddellik in werking getree en sal tot 15 Oktober van krag bly.

Die stap kom ‘n maand nadat die Indiese regering die uitvoer van alle nie-basmati-witrys opgeskort het om binnelandse ryspryse te temper, wat sedert Oktober 2022 met meer as 30% gestyg het. Verlede jaar het die land ook die uitvoer van gebreekte rys verbied.

Kenners waarsku dat die nuwe uitvoerbelasting, hoewel dit voordelig is vir Indië se binnelandse mark, voedselpryse wêreldwyd kan laat styg.

“Met hierdie stap sal binnelandse pryse daal en dit sal die regering help om voedselinflasie te beheer. Maar wêreldpryse sal styg en kopers sal die styging moet absorbeer,” het B.V. Krishna Rao, president van Indië se Rysuitvoerdersvereniging, aan Bloomberg gesê.

Ryspryse het vroeër vandeesmaand hul hoogste vlakke in byna 15 jaar bereik te midde van kommer oor die aanbod. Volgens data van die Thai Rice Exporters Association het die prys van Thaise wit 5%-rys, ‘n Asiatiese maatstaf, op 9 Augustus met meer as 25% gestyg tot $648 per ton, die hoogste vlak sedert Oktober 2008.

Terwyl pryse in die volgende dae begin afneem het, verwag ontleders dat hulle weer sal styg op die nuus van die Indiese belasting.

Leave a Reply

error: Content is protected !!