Skip to main content

Die Sentraal-Amerikaanse parlement (Parlacen) het gestem om Taiwan as ‘n permanente waarnemer te verwyder – ‘n posisie wat hy sedert 1999 beklee het – en dit met Beijing te vervang, met verwysing na Taipei se beweerde gebrek aan soewereiniteit onder internasionale reg.

Die besluit is Maandag tydens die ses-nasies-liggaam se sitting in die Nicaraguaanse hoofstad, Managua, aanvaar. ‘n Groep Nicaraguaanse wetgewers het die mosie voorgestel en aangevoer dat Taiwan se waarnemerstatus “onwettig” is omdat Taipei “nie erkenning as ‘n soewereine staat deur die Verenigde Nasies het nie.” Die wetgewers het ook genome dat die VN “Taiwan as ‘n provinsie van die vasteland van China beskou.”

Die Taiwanese ministerie van buitelandse sake het die stemming om die eiland uit te sluit beskryf as ‘n “sameswering” deur Beijing om Taipei te druk. Die ministerie het in ‘n verklaring gesê Taiwan sal “met onmiddellike effek aan Parlacen onttrek om nasionale waardigheid te handhaaf.” Die ministerie het die plaaslike regering se standpunt herhaal dat nie Taiwan óf Beijing “ondergeskik aan die ander is nie”.

Die Chinese regering beskou Taiwan as sy grondgebied en het Parlacen se “korrekte besluit” verwelkom. China is sterk gekant teen enige vorme van diplomatieke erkenning van Taiwan, wat sedert die laat 1940’s deur ‘n aparte regering regeer word.

In 1971 het die VN gestem om Taiwan te verban en die Kommunistiese regering in Beijing te “herstel” as die enigste verteenwoordiger van China in die organisasie. ‘n Meerderheid lande het sedertdien die Een-China-beginsel gehandhaaf en hulle weerhou daarvan om formele bande met Taiwan te vestig. Beijing het egter die VSA daarvan beskuldig dat hulle hierdie beleid oortree deur wapens aan Taipei te verkoop en by China se binnelandse sake in te meng.

Parlacen bestaan uit Nicaragua, Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama en die Dominikaanse Republiek. Uit die ses handhaaf slegs Guatemala tans formele diplomatieke bande met Taiwan.

Leave a Reply

error: Content is protected !!