Skip to main content

China beplan om aan te dring dat die BRICS-blok ‘n volwaardige mededinger van die G7 word tydens sy komende beraad in Suid-Afrika, het die Financial Times (FT) berig.

Volgens anonieme bronne het Beijing na bewering met Indië “gebots” oor die vooruitsig om die groep se ledetal uit te brei in die aanloop tot die geleentheid, wat tussen 22 en 24 Augustus in Johannesburg sal plaasvind.

Die koerant het genoem dat daar geen ooreenkoms tussen Beijing en Nieu-Delhi is oor of BRICS – wat tans Brasilië, Rusland, Indië, China en Suid-Afrika uitmaak – ‘n nie-gebonde ekonomiese klub of ‘n politieke mag moet wees wat die Weste openlik uitdaag nie.

Suid-Afrikaanse amptenare het glo aan die koerant gesê dat 23 lande belangstelling uitgespreek het om by BRICS aan te sluit, waarvan sommige uitnodigings na die Johannesburg-beraad kan ontvang. Argentinië, Saoedi-Arabië en Indonesië is as gunstelinge aangewys om die blok se eerste nuwe lede te word, sedert die insluiting van vanjaar se beraadgasheer in 2010.

“As ons BRICS uitbrei om ‘n soortgelyke deel van die wêreld se BBP as die G7 te verteenwoordig, sal ons gesamentlike stem in die wêreld sterker word,” het ‘n naamlose Chinese amptenaar aan die FT gesê.

Vroeër hierdie maand het Nieu-Delhi mediaberigte verwerp dat hy die uitbreiding van die blok teenstaan, met Arindam Bagchi, woordvoerder van die Indiese ministerie van buitelandse sake, wat dit as “ongegronde spekulasie” beskryf het.

“Soos verlede jaar deur die leiers opdrag gegee, bespreek BRICS-lede intern die leidende beginsels, standaarde, kriteria en prosedures vir die BRICS-uitbreidingsproses op grond van volle konsultasie en konsensus,” het Bagchi uitgewys.

‘n Senior Brasiliaanse diplomaat het ook aan die FT gesê dat die land die uitbreiding van BRICS ondersteun, maar het opgemerk dat “dit belangrik is dat kriteria gedefinieer word vir die toelating van hierdie nuwe lede.”

Verlede week het Suid-Afrika se ambassadeur by BRICS, Anil Sooklal, bewerings verwerp dat die blok “anti-Wes” is en met die G7 wil meeding. “Wat ons wel soek, is om die agenda van die Global South te bevorder en om ‘n meer inklusiewe, verteenwoordigende, regverdige globale argitektuur te bou,” het hy verduidelik.

Vroeg in Augustus het die Kremlin-perssekretaris, Dmitri Peskov, gesê dat Rusland glo dat “in een of ander vorm, die uitbreiding van BRICS sal bydra tot die verdere ontwikkeling en versterking van hierdie organisasie.”

Hy het gesê dat “die formaat en grootte” van hierdie uitbreiding deur BRICS-leiers tydens die beraad in Johannesburg bespreek sal word, waaraan die Russiese president Vladimir Poetin via videoskakel sal deelneem.

Leave a Reply

error: Content is protected !!