Skip to main content

Die Britse Museum het aangekondig dat hy regstappe teen een van sy werknemers sal neem, nadat ‘n versameling juweliersware en edelstene “vermis, gesteel of beskadig” is. Sommige van die artefakte was meer as 3 000 jaar oud.

Die Londense museum het gister in ‘n persverklaring aangekondig dat “goue juweliersware en juwele van halfedelgesteentes en glas wat dateer uit die 15de eeu vC tot die 19de eeu nC” uit ‘n stoorkamer gesteel is, waar dit gehou is vir akademiese en navorsingsdoeleindes.

‘n Personeellid is ontslaan, het die museum gesê, en bygevoeg dat die saak deur die Londense Metropolitaanse Polisie ondersoek word.

“Ons prioriteit is nou drieledig: eerstens, om die gesteelde items terug te kry; tweedens, om uit te vind wat, indien enigiets, gedoen kon word om dit te stop; en derdens, om te doen wat dit ook al verg – met belegging in sekuriteit en versamelingsrekords – om seker te maak dat dit nie weer gebeur nie,” het George Osborne, voorsitter van die Britse museum, gesê.

Die diefstal is vroeër vanjaar vir die eerste keer ontdek, het Osborne gesê, en bygevoeg dat museumpersoneel ‘n interne oorsig gedoen het en die vermeende skuldige geïdentifiseer het. Geen verdere besonderhede is gegee oor die verdagte of hoe die persoon daarin geslaag het om die juwele te verwyder nie.

Die Britse Museum word self van diefstal beskuldig, met owerhede in Ethiopië, Griekeland en Nigerië, sowel as Aboriginal-gemeenskappe in Australië en Paaseiland wat almal tans in regsgeskille met die museum gewikkel is oor die terugbesorging van artefakte wat na die VK geneem is tydens Brittanje se koloniale bloeitydperk.

Volgens die Britse wetgewing moet die regering afteken op die terugkeer van museum-artefakte na hul geboortelande in almal behalwe ‘n paar gevalle. Oor die museum se dispuut met Griekeland oor die antieke Parthenon-albasters, het premier Rishi Sunak se kantoor in Desember gesê dat dit “geen planne het om die wet, wat die verwydering van voorwerpe uit die museum se versamelings verbied,” te verander nie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!