Skip to main content

Burger King het tamaties uit sy hamburgers en ‘wraps’ by talle Indiese takke verwyder nadat pryse meer as viervoudig gestyg het, het Reuters gister berig. Dié stap kom terwyl Indië worstel met sy hoogste voedselinflasiekoers sedert Januarie 2020, wat verbruikers regoor die land aansienlik beïnvloed.

Die wêreldwye kitskosketting, wat spog met byna 400 ondernemings in Indië, het dieselfde roete gevolg as McDonald’s en Subway nadat hulle ook tamaties van hul spyskaarte verwyder het. “Selfs tamaties het ‘n blaaskans nodig … ons is spyt oor die afwesigheid van tamaties in ons geregte,” lui kennisgewings wat by verskeie Burger King-winkels in Indië opgemerk is. Die maatskappye het belowe dat die afwesigheid net tydelik was.

Pryse vir tamaties het in Indië tot 450% gestyg as gevolg van ontwrigtings in gewasproduksie en voorsieningskettings wat deur moessonreën veroorsaak is, hoewel die situasie onlangs verbeter het. Kleinhandelinflasiedata vir Julie het ‘n styging van 37% in groentepryse jaar-tot-jaar aan die lig gebring. Nes met tamaties, het pryse vir noodsaaklike items in Indiese kookkuns soos uie, ertjies, knoffel en gemmer almal ‘n oplewing ervaar. “As pryse hoog bly, sal eetplekke uiteindelik prysverhogings moet implementeer,” het Amnish Aggarwal, hoof van navorsing by Indië se Prabhudas Lilladher, opgemerk.

Om die voorsieningskrisis aan te spreek, het Indië tamatie-invoer vanaf Nepal begin en bakkies ontplooi om die stapelvoedsel teen verlaagde tariewe landwyd te versprei. Sosiale media-plasings het lang toue mense in verskeie dele van die land gewys.

Die tamatiekrisis kom as ‘n uitdaging vir premier Narendra Modi se regering voor belangrike verkiesings volgende jaar. Die Reserwebank van Indië (RBI) het op 10 Augustus sy inflasievoorspelling van 5.1% tot 5.4% vir die boekjaar geëindig Maart 2024 verhoog, nadat kleinhandelinflasie in Julie tot 7.44% opgeskiet het. In die huidige kwartaal sien die RBI nou inflasie op 6.2% vergeleke met ‘n vorige skatting van 5.2%, en buite die sentrale bank se teikensone van 2% -6%.

“Wesensinflasie-projeksie vir die tweede kwartaal van 2023-’24 is aansienlik opgegradeer, hoofsaaklik as gevolg van die prysskok van groente. Gegewe die waarskynlike korttermyn-aard van hierdie skokke, kan monetêre beleid vir ‘n geruime tyd sien wat sulke skokke veroorsaak,” het Shaktikanta Das, goewerneur van die RBI, gesê.

Luidens ’n Bloomberg-verslag Dinsdag het Citigroup sy hoofverbruikersprysvooruitsigte vir die huidige boekjaar na 5,7% van 5,3% hersien. Barclays het sy skatting van 5% tot 5,4% verhoog, terwyl Goldman Sachs voorspel het dat inflasie vir die huidige jaar gemiddeld op 5,8% sal wees, teenoor ‘n vorige skatting van 5,6%.

Modi het Dinsdag gepraat ter geleentheid van Indië se 77ste onafhanklikheidsherdenking en het belowe dat sy administrasie sal werk aan verdere maatreëls om inflasie aan te pak. Die leier het gesê die hele wêreld worstel met hoë inflasie, en dat wanneer Indië goedere invoer, dit ook “op die ou end inflasie invoer.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!