Skip to main content

Ghana het die jongste Afrika-land geword wat die doodstraf afskaf nadat president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo twee wetsontwerpe wat in Julie deur die parlement in Accra goedgekeur is, met ‘n rubberstempel goedgekeur het. Alle doodvonnisse word tot lewenslange tronkstraf omskep.

Volgens die borg van die wetsontwerpe, Francis-Xavier Sosu van die National Democratic Congress (NDC) party, sal die verandering in wet lei tot ‘n vryer en meer “oop, voorspoedige, inklusiewe en veilige samelewing” in Ghana, wat ‘n bevolking van meer as 32 miljoen mense het.

Voorheen was teregstelling verpligtend vir moordveroordelings in die land. Ghana het tans 170 mans en ses vroue wat op teregstelling wag. Hul vonnisse sal nou outomaties na lewenslange tronkstraf verander word.

Die wetsontwerpe is aanvanklik op 25 Julie deur Ghana se parlement goedgekeur en later op 2 Augustus deur die kantoor van die president goedgekeur, het plaaslike media berig. Voor die verandering, wat vereis dat Ghana se grondwet gewysig moet word, het die voorstel wydverspreide steun van politieke sleutelfigure ontvang.

Ghana word nou die 29ste Afrika-land – en die 124ste wêreldwyd – wat die doodstraf verwyder het. Dit sluit aan by ander nasies op die vasteland wat dit die afgelope jare gedoen het. Zambië, Ekwatoriaal-Guinee, die Sentraal-Afrikaanse Republiek, Sierra Leone en Tsjad het almal die doodstraf sedert 2020 begin afskaf.

Leave a Reply

error: Content is protected !!