Skip to main content

Britse wetenskaplikes ontwikkel reeds entstowwe vir ‘n toekomstige ‘Siekte X’-pandemie, het Sky News gister berig. Ná Covid-19 glo die navorsers dat dodelike patogene wat deur diere oorgedra word – insluitend voëlgriep, apepokke en hantavirus – kan ontwikkel om mense te besmet.

Die navorsing word uitgevoer deur die UK Health Security Agency (UKHSA) by die hoë-sekuriteit Porton Down laboratorium kompleks in Wiltshire. Porton Down se entstofontwikkeling en -evalueringsentrum is uitgebrei sedert die koronaviruspandemie, en 200 wetenskaplikes ontwikkel nou entstowwe vir diervirusse wat nog nie mense besmet het nie.

“Wat ons hier probeer doen, is om te verseker dat ons voorberei sodat as ons ‘n nuwe siekte X, ‘n nuwe patogeen het, ons soveel as moontlik van daardie werk vooraf gedoen het,” het UKHSA-hoofprofessor Dame Jenny Harries aan Sky News gesê. “Hopelik kan ons [‘n pandemie] voorkom. Maar as ons nie kan nie en ons moet reageer, dan het ons reeds begin om entstowwe en terapeutiese middels te ontwikkel om dit te oorwin.”

Die Porton Down-span het reeds ‘n entstof teen Krim-Kongo hemorragiese koors ontwikkel – ‘n siekte wat deur bosluise versprei word wat 30% van diegene wat dit besmet, doodmaak. Vroeë stadium kliniese proewe het begin, en 24 vrywilligers sal na verwagting die entstof in die nabye toekoms toets, het die Britse uitsaaier berig.

Ander patogene wat bestudeer word, sluit in voëlgriep, apepokke en hantavirus – ‘n familie virusse wat deur knaagdiere versprei word.

Sky News het nie gespesifiseer of die wetenskaplikes sogenaamde “gain-of-function” navorsing oor hierdie patogene doen nie. Navorsing oor dié funksie behels die wysiging van die virusse om hulle meer geneig te maak om mense te besmet, om hulle te versterk of entstowwe teen hulle te ontwikkel. Die VSA het “gain-of-function” navorsing by die Wuhan Instituut vir Virologie in China, wat glo die oorsaak van die Covid-19-pandemie is, gefinansier. Hierdie laboratoriumlek-teorie is egter nie voldoende bewys nie.

In die VSA het die Withuis verlede maand die skepping van ‘n permanente pandemie-reaksie-agentskap aangekondig. Soos die UKHSA, is hierdie agentskap ook getaak om die “volgende generasie mediese teenmaatreëls” te ontwikkel vir siektes wat deur diere oorgedra word wat nog nie mense bedreig het nie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!