Skip to main content

Russiese maritieme reddingseenhede is Saterdag vroeg ontplooi om ‘n olietenkwa aan die kus van die Krim by te staan. Die vaartuig is sonder aandrywing gelaat ná wat berig word ‘n aanval deur ‘n Oekraïense hommeltuig was.

In ‘n verklaring op Telegram het Rusland se Federale Agentskap vir See- en Binnelandse Watervervoer gesê dat die romp van die olievervoerder naby die enjinkamer geskeur is “vermoedelik as gevolg van ‘n maritieme-hommeltuig-aanval.” Die agentskap het gesê dat die voorval suid van die Krim-brug, wat verlede maand deur ‘n Oekraïense hommeltuigaanval geteiken is, plaasgevind het.

Dit het bygevoeg dat nie een van Sig se 11 bemanningslede gewond is nie en dat die vaartuig steeds dryf en geseël is.

Twee sleepbote wat gestuur is om die skip te help, het reeds opgedaag en herstelwerk is aan die gang, het amptenare gesê.

Teen die agtergrond van ‘n oënskynlike Oekraïense aanval, is verkeer op die Krim-brug net voor middernag gestaak, met plaaslike owerhede wat gesê het daar is ‘n bedreiging van ‘n hommeltuig-aanval. In hierdie trant het Oleg Kryuchkov, adviseur van die hoof van die Krim, gesê dat “harde geluide” wat deur plaaslike inwoners gehoor word, niks met die brug te doen het nie.

Intussen het die voormalige Russiese president, Dmitri Medwedef, die gerapporteerde aanval op Oekraïne geblameer en Kiëf daarvan beskuldig dat hy ‘n omgewingsramp in die Swart See probeer orkestreer het.

Vasiliy Malyuk, die hoof van die Oekraïne se veiligheidsdiens, het ook geskimp na die moontlike rol van Kiëf in die voorval en beskryf “alle spesiale ops in die Oekraïne se territoriale waters as heeltemal wettig.”

Kiëf het Dinsdag en Woensdag ook probeer om burgerlike skepe wat na die Bosporus vaar, te laat sink, het die Russiese ministerie van verdediging gesê en bygevoeg dat alle aanvallende vaartuie deur militêre begeleiding vernietig is.

Daar was geen amptelike bevestiging ná gerugte dat die Oekraïne weer probeer het om die Krim-brug met maritieme hommeltuie te teiken nie.

Die brug, wat Kerch met Taman verbind, is tot dusver twee keer aangeval. In Oktober 2022 het ‘n vragmotor gelaai met plofstof op die brug ontplof. Drie mense is dood en skade is aangerig wat maande geneem het om te herstel. Verlede maand het ‘n hommeltuigboot onder een van die segmente opgeblaas en drie burgerlikes, een wat ‘n 14-jarige meisie was, doodgelaat. Die Julie-aanval het slegs een baan van die pad beskadig en die owerhede het ‘n gedeeltelike verkeersvloei binne ‘n dag herstel.

Vroeër hierdie week het die hoof van die Oekraïne se Nasionale Veiligheids- en Verdedigingsraad, Aleksey Danilov, gesê die Veiligheidsdiens van Oekraïne (SBU) was by albei voorvalle betrokke.

Leave a Reply

error: Content is protected !!