Skip to main content

Die Ierse sangeres Sinead O’Connor is gister oorlede. Sy was 56.

O’Connor laat drie oorlewende kinders, 11 albums, ‘n legio hartseer aanhangers en ‘n lang lys toekennings en skandale agter.

“Dit is met groot hartseer dat ons die afsterwe van ons geliefde Sinead aankondig,” het haar familie gister in ‘n verklaring gesê en bygevoeg dat hulle “verpletter is en privaatheid versoek het in hierdie baie moeilike tyd.”

Dit is onduidelik hoe O’Connor gesterf het. ’n Sosiale media-plasing deur die sangeres Dinsdag dui egter daarop dat sy dalk haar eie lewe geneem het. Met verwysing na die dood van haar 17-jarige seun Shane verlede jaar weens selfmoord, het sy gesê dat sy “sedertdien as [‘n] dooies nagwese lewe. Hy was die liefde van my lewe, die lamp van my siel.”

O’Connor is aan musiek bekendgestel toe ‘n non in ‘n Dublin-korrektiewe skool in die vroeë 1980’s vir haar ‘n kitaar gegee het. O’Connor is na die Katolieke-bestuurde instelling gestuur na ‘n vlaag van ‘klein diefstalle’ en stokkiesdraaiery, en het na haar vrylating saam met die plaaslike musikant Colm Farrelly begin sing.

Haar talente is vinnig raakgesien en sy is onderteken deur Ensign Records, wat haar debuutalbum, ‘The Lion and the Cobra’, in 1987 vrygestel het. Die album het haar ‘n Grammy-nominasie vir Beste Vroulike Rock Vocal Performance besorg, maar O’Connor het ‘n internasionale superster geword met haar voorblad van Prince se ‘Nothing Compares 2 U’ in 1990.

Samewerking met rock-helde van die tyd – insluitend Pink Floyd se Roger Waters, U2 se Bono en Genesis se Peter Gabriel – het gou gevolg, asook sommige van die skandale en kontroversies wat haar persona vir die volgende drie dekades sou definieer.

O’Connor het die 1991 Grammy-toekennings geboikot oor die kommersialisme van die seremonie, geweier om enige konsert te speel wat met die Amerikaanse volkslied geopen sou word, en, haar mees berugte skandaal was dat sy ‘n foto van Pous Johannes Paulus II opgeskeur tydens ‘n verskyning op ‘Saterdag Night Live’ in 1992. Laasgenoemde aksie het haar duur te staan gekom, maar O’Connor het voortgegaan om haar teen die kerk uit te spreek en feministiese sake te bevorder, en het dikwels ander vermaaklikheidskunstenaars uitgesonder.

“Die boodskap wat jy aanhou stuur, is dat dit op een of ander manier cool is om geprostitueer te word,” het sy in 2013 aan die popster Miley Cyrus geskryf. “Dis so nie cool nie Miley … dis gevaarlik. Vroue moet vir soveel meer as hul seksualiteit gewaardeer word.”

O’Connor het in 2018 tot Islam bekeer en die naam Shuhada’ Sadaqat aangeneem. Ná haar bekering het sy openbare veroordeling uitgespreek omdat sy nie-Moslems “walglik” genoem het en verklaar het dat sy “nooit weer tyd saam met wit mense [wou] spandeer nie”, ten spyte daarvan dat sy self wit was.
Ten spyte van die herhaaldelike omstredenheid, word O’Connor hoofsaaklik onthou vir haar musikale talent en groot bydrae tot die 1990’s popkultuur. Sy is vroeër vanjaar met die eerste toekenning vir Classic Irish Album deur Ierland se staatsuitsaaier RTE oorhandig, en haar heengaan is betreur deur aanhangers, bekendes en staatsmanne.

“Regtig jammer om te hoor van die afsterwe van Sinead O’Connor. Haar musiek was oor die hele wêreld geliefd en haar talent was ongeëwenaard en sonder vergelyking,” het die Ierse premier Leo Varadkar getwiet kort ná haar familie se aankondiging.

Leave a Reply

error: Content is protected !!