Skip to main content

Suid-Afrika se Nasionale Ruimte-agentskap (SANSA) beoog om twee vroulike ruimtevaarders na die Internasionale Ruimtestasie (ISS) te stuur, het sy uitvoerende direkteur, Humbulani Mudau, in ‘n onderhoud wat gister gepubliseer is, gesê.

Die vroue-ruimtesending is geskeduleer om in die “volgende paar jaar” plaas te vind, het Mudau aan die hoof van die Russiese ruimtekorporasie Roscosmos, Yuri Borisov, gesê. Dìt volgens RIA Novosti.

Sara Sabry het die eerste persoon uit Egipte en eerste Afrika-vrou geword wat die ruimte in is in 2022. Mark Richard Shuttleworth, ’n entrepreneur en filantroop, het in April 2002 die eerste Suid-Afrikaanse man geword wat as toeris na die ruimte gereis het aan boord van die Russiese ruimtetuig Soyuz TM-34.
Roscosmos het saam met verskeie regerings, insluitend die Verenigde Arabiese Emirate, aan gesamentlike ruimtemissies deelgeneem, wat die eerste Emirati-ruimtevaarder, Hazza Ali Almansoori, toegelaat het om in 2019 na die ISS te reis. Die vlug het plaasgevind aan boord van ‘n Sowjet-Sojoes-vuurpyl met ‘n Russiese ruimtevaarder en ‘n NASA-ruimtevaarder.

’n Vroulike Wit-Russiese ruimtevaarder sal ook in Maart 2024 aan boord van die Russiese ruimtetuig Soyuz MS-25 vlieg.

Roscosmos het verlede maand planne aangekondig om sy ruimtevennootskappe met Afrika-lande uit te brei. Volgens die direkteur daarvan sal ‘n ooreenkoms met ‘n aantal van die vasteland se nasies by die Rusland-Afrika-beraad hierdie week in St. Peterburg gesluit word.

In Junie het ‘n Moskou-afvaardiging Kaïro besoek en met Sherif Sedky, die hoof van die Egiptiese Ruimte-agentskap, vergader om idees vir ruimtesamewerking, insluitend satellietproduksie en lanserings, bemande programontwikkeling en oppervlakruimte-infrastruktuur te bespreek.

Rusland en Suid-Afrika het ‘n ruimteontwikkelingsprogram gehad om samewerking vir die lansering van plaaslik vervaardigde satelliete in Pretoria te fasiliteer sedert president Vladimir Poetin en sy voormalige eweknie Thabo Mbeki ‘n ooreenkoms in 2006 onderteken het.

SANSA het in 2021 ‘n bilaterale ooreenkoms met Roscosmos bekend gemaak om ‘n PanEOS-antennafasiliteit te bou, ‘n Russiese projek wat ontwerp is vir die outomatiese opsporing van ruimterommel in wentelbane naby die Aarde.

Leave a Reply

error: Content is protected !!