Skip to main content

Die Kanadese rolprentregisseur James Cameron het gesê dat sy 1984-wetenskapfiksie-rolprent ‘The Terminator’ moes gedien het as ‘n waarskuwing oor die gevare van KI, en dat die “bewapening” van die opkomende tegnologie rampspoedige gevolge kan hê.

Toe hy Dinsdag tydens ‘n onderhoud met CTV News gepraat het , is die bekroonde regisseur gevra of hy glo dat kunsmatige intelligensie eendag “die uitwissing van die mensdom” kan bring, ‘n vrees wat selfs deur sommige bedryfsleiers geopper is.

“Ek deel absoluut hul kommer. Ek het julle in 1984 gewaarsku en julle het nie geluister nie,” het hy gesê, met verwysing na sy film ‘The Terminator’, wat wentel om ’n kubernetiese sluipmoordenaar wat geskep is deur ’n intelligente superrekenaar bekend as Skynet.

Cameron het ook gewaarsku dat “die bewapening van KI die grootste gevaar is,” en bygevoeg: “Ek dink dat daar ‘n kernwapenwedloop met KI sal kom. En as óns dit nie bou nie, gaan die ander ouens dit verseker bou, en so dan sal dit eskaleer.”

As kunsmatige intelligensie op die slagveld ontplooi word, sal rekenaars so vinnig beweeg dat “mense nie meer kan intree nie,” het die direkteur gesê. Sy argument is dat sulke tegnologie geen tyd sal laat vir vredesonderhandelinge of ‘n wapenstilstand nie.

Die beroemde rolprentmaker het in die verlede soortgelyke waarskuwings uitgereik en gesê dat hoewel KI “baie wonderlik kan wees”, dit ook “letterlik die einde van die wêreld kan wees”. Hy het selfs so ver gegaan as om te sê dat “‘n KI die wêreld kon oorgeneem het en dit reeds manipuleer, maar ons weet net nie,” en bespiegel dat bewuste rekenaars “totale beheer oor al die media en alles sou hê.”

Alhoewel die tegnologie nog nie wêreldoorheersing behaal het nie, het sommige vooraanstaande kundiges ook alarm gemaak oor kunsmatige intelligensie. Vroeër vanjaar het KI-reuse, waaronder OpenAI en Google se DeepMind, by akademici, wetgewers en entrepreneurs aangesluit om ‘n verklaring uit te reik waarin hulle gevra word om “die risiko van uitwissing van KI” te verminder, en gesê dat dit ”n wêreldwye prioriteit moet wees saam met ander risiko’s op maatskaplike skaal soos pandemies en kernoorlog.”

‘n Soortgelyke ope brief wat verlede Maart gepubliseer is, het ‘n beroep gedoen op ‘n ‘pouse’ van ses maande m.b.t. die opleiding van kragtige KI-stelsels, en gesê dat hulle “net ontwikkel moet word sodra ons vol vertroue is dat die uitwerking daarvan positief sal wees en hul risiko’s hanteerbaar sal wees.” Geteken deur meer as 1 000 kundiges en bestuurders – insluitend Elon Musk en Apple medestigter Steve Wozniak – het die verklaring gewaarsku dat KI “diepgaande risiko’s vir die samelewing en die mensdom” kan inhou.

Leave a Reply

error: Content is protected !!