Skip to main content

’n Nuwe hoë temperatuurrekord is opgestel in die dorpie Oymyakon in Rusland se Verre Ooste, internasionaal bekend as die wêreld se koudste permanent bewoonde nedersetting. Veldbrande het in die streek voorgekom as gevolg van ‘n onlangse hittegolf.

Temperature in die dorpie, wat in die afgeleë Yakutia-streek of Sakha-republiek geleë is, het volgens plaaslike media Maandag 32 grade Celsius (89.6F) bereik, wat die vorige rekord van 30.5 grade Celsius wat op dieselfde dag in 1949 opgestel is, oortref het.

Die hoof van die Sakha-republiek, Aisen Nikolaev, het Maandag ‘n noodtoestand in die streek afgekondig toe massiewe veldbrande oor die naweek versprei het. Op sy Telegram-kanaal het Nikolaev genoem dat die Oymyakon-distrik een van die ergste geraak is.

Oymyakon is een van die koudste plekke in die Noordelike Halfrond, met ‘n temperatuur van -67.7 grade Celsius (-89.9F) wat in 1933 aangeteken is. ‘n Ongeverifieerde rekord is egter sewe jaar vroeër opgestel, toe ‘n laagtepunt van -71.2 grade Celsius aangemeld is.

Ten spyte van die uiterste weerstoestande het Oymyakon ‘n permanente bevolking van ongeveer 500 mense.

Klimaatsverandering hou ‘n besonder akute bedreiging vir Yakutia in, aangesien baie van sy infrastruktuur op permafrost gebou is. Kenners waarsku dat ontdooiing tot groot maatskaplike en ekonomiese gevolge in die streek kan lei.

Leave a Reply

error: Content is protected !!