Skip to main content

Die inploffing van die toeriste-dompelboot Titan kort ná sy vertrek na die Titanic verlede maand was waarskynlik te wyte aan mikrokrake in sy koolstofveselromp wat veroorsaak het dat dit onder herhaalde druk misluk het, het medeprofessor Jasper Graham-Jones in meganiese en mariene ingenieurswese van Plymouth Universiteit aan Business Insider gesê.

Graham-Jones het ook die moontlikheid oorweeg dat die klein ‘kop’ van die 21-voet duikboot kon ingegee het toe dit na die wrak afsak, het hy gesê. Foto’s en beeldmateriaal van die Titan se wrakstukke wat onlangs gepubliseer is, ondersteun sy aanvanklike teorie, en dui op die afwesigheid van enige groot rompstukke tussen die puin. Hy het gesê dit stem ooreen met die hipotese dat herhaalde ritte klein krake in die materiaal geskep het, wat dit geleidelik verswak het terwyl dit die Titanic in 2021 en 2022 sonder voorval kon besoek.

Terwyl die Titan se keuse van materiale reeds omstrede was, het OceanGate se uitvoerende hoof, Stockton Rush, na bewering aan die redakteur van Travel Weekly gesê dat hy koolstofvesel van die vliegtuigvervaardiger Boeing gebruik het om nog meer geld te bespaar, en daarop aangedring dat dit veilig is “omdat die vervaldatums vir die materiaal verder vooruit vasgestel is as wat dit eintlik aangedui word”. Terwyl koolstofvesel liggewig en goedkoop is, word titaan meer tipies in diepsee-bedrywighede gebruik vir sy vermoë om die uiterste druk van die diepte beter te weerstaan. Boeing het ontken dat hy die materiaal aan die maatskappy of sy uitvoerende hoof verkoop het en ‘n bewering wat voorheen op OceanGate se webwerf verskyn het dat hy saamgewerk het aan die ontwerp van die vaartuig verwerp.

Die Titan se uitsigpoort is slegs gesertifiseer om druk tot 4 200 voet (1 300 m) te weerstaan, alhoewel die duikboot van plan was om tot 13 100 voet (4 000 m) te daal. Die Titanic rus 12 500 voet (3 800 m) onder seevlak op die seebodem langs die kus van Newfoundland. Toe hy van die groot verskil hoor, het die voormalige werknemer van OceanGate, David Lochridge, gesê hy het sy werkgewer aangemoedig om vir ‘n beter uitsigpoort te betaal en dit behoorlik te laat sertifiseer deur ‘n betroubare agentskap, net om afgedank te word omdat hy – beweer hy – die ‘fluitjie blaas’.

Puin van die wrak is vroeër vandeesweek deur die Kanadese kuswag in Newfoundland aan wal gebring, wat kenners en ander waarnemers ‘n nader kykie kon gee na die mariene toeristemaatskappy OceanGate se gedoemde tuig.

Die Titan het minder as twee uur ná sy lansering op 18 Junie kommunikasie met sy moederskip verloor, alhoewel die Kanadese kuswag eers die volgende dag daarna begin soek het – teen daardie tyd het die duikboot reeds ingeplof, soos later vasgestel is. Stukke van die duikboot is uiteindelik vier dae later deur ‘n onderwater hommeltuig opgespoor. Al vyf passasiers aan boord van Titan is in die inploffing dood, insluitend Rush, wat as loods gedien het, en vier ander wat elk $250 000 betaal het vir die duik na die wrak van die Titanic.

Leave a Reply

error: Content is protected !!