Skip to main content

Eerwaarde Frank Chikane het joernaliste vir die eerste keer toegespreek sedert hy en ander kommisarisse sowat drie maande gelede aangestel is om ANC-leiers en lede wat teen die etiese waardes van die organisasie optree, tot verantwoording te roep.

Chikane het gesê dat die wydverspreide korrupsie wat in die ANC was, nou die grense van die party oorskry het en ‘n landwye probleem is.

Die integriteitskommissie sal sy deel doen om te verseker dat die korrupsie en misdadigheid wat sinoniem met die land geword het, hanteer word.

“Ons moet seker maak dat misdadigers nie die land oorneem nie. Vir nou bestuur misdadigers ons – in terme van Eskom byvoorbeeld, ons het duisternis hier omdat misdadigers ons gevangene hou – en ons moet dit verbreek,” het Chikane gesê.

“Ek sal nie opgee nie, anders sal ek my land prysgee. Ek is nie gereed om deur misdadigers regeer te word nie en ek is nie gereed om deur sindikate bestuur te word nie. So ons gaan nie tou opgooi nie, ons gaan dit omdraai en dit verg harde werk en die kommissie is hier om hierdie spesifieke probleem te help oplos.”

Hulle s’n, het Chikane gesê om die rol van die integriteitskommissie te verduidelik, was nie net om diegene wat kriminele aanklagte in die gesig staar oor die kole te haal nie, maar om op ‘n baie hoër vlak waar en polisie-etiek en moraliteit eerder as misdaad moet funksioneer.

“Jy kan hof toe gaan en sê ek het nie ‘n misdaad gepleeg nie, maar dalk het jy oneties opgetree,” het hy gesê. “Daar is ‘n verskil tussen kriminele gedrag en etiese gedrag – natuurlik is kriminele optrede oneties, maar daar is etiese kwessies wat nie gemeet word aan die vraag of jy ‘n misdaad gepleeg het nie: jou gedrag het die organisasie in oneer gebring [alhoewel] jy dalk nie tronk toe gaan daarvoor nie. Die kommissie werk dus op ’n hoër vlak, waar jy integriteitskwessies hanteer, nie net kriminele kwessies nie.”

Chikane het gesê een van die grootste bekommernisse is dat sommige van die mense wat voor die kommissie verskyn het, blykbaar nie begryp wat met integriteit, moraliteit en etiek bedoel word nie.

Chikane neem oor by George Mashamba. Tydens sy ampstermyn het die kommissie baie sake hanteer wat senior partyleiers betrek het, insluitend president Cyril Ramaphosa se Phala Phala-skandaal, Zweli Mkhize se Digital Vibes-korrupsie, Ace Magashule se asbeskorrupsieskandaal en die VBS Mutual Bank-diefstal, onder andere.

Oor Phala Phala het Mashamba en sy span, in wat na bewering ‘n konsepverslag was, bevind dat die skandaal die party in oneer gebring het, maar kon nie uitdruklik sê wie aanspreeklik gehou moet word nie.

Die etiekliggaam het destyds gesê hy kan nie vasstel of dit Ramaphosa, diegene wat op die plaas gewerk het, Arthur Fraser, wat die klagte gelê het, of ANC-lede en -leiers is nie.

Magashule se gevegte met die party kan ook teruggevoer word na die kommissie nadat dit na sy hofverskyning in duidelike terme aanbeveel het dat hy onmiddellik as die destydse sekretaris-generaal van die party moet uittree nie.

Chikane neem oor by die span wat kommer uitgespreek het oor hoe van hul verslae en aanbevelings stof by Magashule se kantoor versamel het en nooit aan die nasionale uitvoerende komitee (NUK) voorgelê is nie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!