Skip to main content

Die winter is hier. Die eerste koue fronte het reeds die land se suidwestelike streke van Kaapstad en omgewing bereik, en die binneland het koeler weer begin ervaar.

Beurtkrag vererger die situasie; beurtkrag is dikwels die ergste gedurende die wintermaande as gevolg van die verhoogde druk op die elektriese netwerk, aangesien mense probeer om hul huise te verhit en ligte aan te hou gedurende die langer ure van donkerte.

Suid-Afrika word dikwels aan toeriste bemark as ‘n “sonnige” vakansiebestemming. Die land ervaar warm somers en gereelde helder lug, wat ‘n ideale bestemming vir strandvakansies bied. Maar sy winters kan bitter koud wees, veral in die bergagtige streke van die Drakensberg-Maloti en die Kaapse Plooiberge, en in dorpe soos Sutherland in die Noord-Kaap provinsie.

Die duur van uiterste koue episodes neem af teen ‘n tempo van 1 dag per dekade. Vir sommige plekke in die Wes-Kaap, Oos-Kaap en Noordwes provinsies geld hierdie gemiddelde tendense egter nie.

Koue golwe in hierdie plekke neem toe in duur. ‘n Ontleding van die Universele Termiese Klimaat-indeks-uitsette vir Suider-Afrika oor die tydperk 1979 tot 2021 bevestig dat groot dele van die Suid-Afrikaanse binneland steeds effense kouestremming vanaf Junie tot Augustus ervaar, terwyl die hoogliggende bergagtige streke matige kouestremming het in die middel van elke jaar.

Daar was die afgelope jare verskeie nuuswaardige, uiterste koue gebeure wat lae temperature en sneeuval gesien het wat verskeie streke van die land beïnvloed het.

Een, in Maart 2016, was onseisoenaal (Suid-Afrika se wintermaande is Junie tot Augustus) – suidelike streke van die Wes-Kaap het temperature onder -6°C ervaar, wat ongewoon is vir daardie tyd van die jaar.

In Junie en Julie 2019 het Gauteng en die Wes-Kaap verskeie koue fronte ervaar wat gelei het tot opeenvolgende koue dae en nagte en gelei het tot gerapporteerde ongevalle weens hipotermie in Dobsonville, Soweto en een in Seepunt, Kaapstad.

In Julie 2021 het ‘n erge koue tydperk, veroorsaak deur ‘n opeenvolging van koue fronte oor Suid-Afrika, gelei tot rekordtemperature en sneeuval oor baie dele van die land, insluitend die Wes-Kaap, Oos-Kaap en KwaZulu-Natal.

Hierdie gebeure is ‘n herinnering aan hoe gevaarlik uiterste koue kan wees. Hier is hoe jy die gevolge daarvan kan versag:

Eerstens is dit belangrik om jou risiko’s te ken:

 • Babas (jonger as 1 jaar) verloor makliker liggaamshitte as volwassenes. Volwassenes ouer as 65 is meer vatbaar vir uiters koue temperature as gevolg van hul stadige metabolisme en vlakke van fisiese aktiwiteit.
 • Mense wat langer periodes in die buitelug deurbring, insluitend hawelose individue, sportlui en buitelugwerkers, loop ‘n groter risiko vir koueverwante gesondheidsprobleme.
 • Almal moet egter voorsorg tref om koue blootstelling te voorkom en die risiko van koue stres te verminder. Dit sluit die volgende wenke in:
 • Beperk jou tyd buite, waar moontlik.
 • Trek warm aan (termiese klere, truie en toe skoene) en bedek blootgestelde vel om die risiko van hipotermie te verminder.
 • Maak vensters toe en gebruik selfs dikker gordyne in die winteraande om die hitte in te hou.
 • Identifiseer en maak gapings in deure en vensterrame toe wat die koue kan inlaat.
 • Isoleer huise en geboue om die behoefte aan verhitting te verminder en enige hitte wat tussen beurtkrag gegenereer word, te behou. Vermeerder jou fisiese aktiwiteit.
 • Belê in ‘n paar ekstra en dikker komberse.
 • Bly op hoogte van die jongste beurtkragskedules om te verseker dat jy warm maaltye kan kook terwyl die krag aan is.
 • Bly op hoogte en monitor die plaaslike media oor die jongste weeropdaterings en waarskuwings.

Benewens hierdie individuele maatreëls, kan breër beleidsoplossings help om die impak van beurtkrag tydens uiters koue weer te versag. Dit sluit in die verhoging van investering in hernubare energie, die verbetering van die elektrisiteitsnetwerk se doeltreffendheid en die implementering van geteikende maatreëls om kwesbare bevolkings en gemeenskappe te ondersteun tydens beurtkragperiodes soos deur skuilings en sopkombuise te voorsien. Terwyl die druk vir hierdie beleid voortduur, maak seker jy trek lae klere aan en bly hierdie winter soveel as moontlik binnenshuis.

Leave a Reply

error: Content is protected !!