Skip to main content

Op 1 Junie 1773 is die Jonge Thomas, ‘n Nederlands Oos-Indiese skip, by die mond van die Soutrivier in Tafelbaai geanker. In die vroeë oggendure het ‘n storm wat deur die nag gewoed het, vererger en die Jonge Thomas se Kaptein, Barend Lameren, het beveel dat die skeepskanon afgevuur word om die mense aan die wal te waarsku dat hulle dalk hulp nodig mag hê.

Kort ná 05:00 het die skip van sy anker losgebreek en die kronkelende rotse van Soutrivier getref en die skip in die helfte gebreek. Die passasiers en matrose aan boord het in die woedende see begin val, en baie het verdrink terwyl hulle probeer het om na die kus te swem.

Ongeveer 30 soldate was langs die nabygeleë kuslyn gegroepeer, maar die offisier in beheer het mense wat op die wal bymekaargekom het, gewaarsku om nie naby die onstuimige waters te gaan nie. Wolraad Woltemade, wat te perd verbygery het, het wel ‘n redding aangepak. Hy en sy perd het uitgeswem na die wrak. Toe hy en sy perd by die skip kom, het hy ‘n tou uitgegooi en twee mans agterna wal toe gesleep. Sewe keer het hy gery en uitgeswem na die skip en 14 mense gered. Op sy agtste reis het hy en sy perd verdrink toe ander, in hul pogings om gered te word, die dier vasgegryp en beide perd en ruiter onder die branders ingetrek het.

Woltemade het dadelik ‘n held geword. Die Nederlandse Oos-Indiese Kompanjie het ‘n skip na hom vernoem: De Held Woltemade.

Later het die Unie van Suid-Afrika die Koningsmedalje vir Dapperheid ingestel (1939). In 1970 is die Woltemade-toekenning vir dapperheid ingestel as die hoogste burgerlike toekenning vir dapperheid in Suid-Afrika. Dit is in 1988 vervang deur die Woltemade Cross for Bravery. Die Woltemade-kruis is in 2002 gestaak, as deel van die skuif na die vestiging van ‘n nuwe Suid-Afrikaanse erestelsel.

Leave a Reply

error: Content is protected !!