Skip to main content

Suid-Afrika sal diplomatieke immuniteit verleen aan buitelandse hoogwaardigheidsbekleërs wat komende BRICS-vergaderings bywoon, hoewel dit nie lasbriewe wat deur internasionale howe uitgereik is, sal ignoreer nie, het die ministerie van buitelandse sake gesê. Die Russiese president Vladimir Poetin is genooi om die beraad van BRICS-leiers in Augustus by te woon, maar is die onderwerp van ‘n arrestasiebevel deur die Internasionale Strafhof (ICC).

Suid-Afrika se minister van internasionale betrekkinge en samewerking, Naledi Pandor, het gister in ‘n verklaring gesê “immuniteite en voorregte [sal] toegeken word aan die deelnemers van die BRICS-ministervergadering en die BRICS-beraad,” wat geskeduleer is om onderskeidelik plaas te vind in Kaapstad in Junie en in Johannesburg in Augustus.

Die ministerie van buitelandse sake het egter Dinsdag op haar Facebook-blad verduidelik dat die toekenning van diplomatieke immuniteit aan besoekende buitelandse hoogwaardigheidsbekleërs standaardprosedure is, en nie op enige spesifieke individu van toepassing is nie.

“[Die prosedures] is bedoel om die konferensie en sy deelnemers te beskerm teen die jurisdiksie van die gasheerland vir die duur van die konferensie,” het die verklaring verduidelik.

Dit het bygevoeg dat “hierdie immuniteite geen lasbrief wat moontlik deur enige internasionale tribunaal teen enige bywoner van die konferensie uitgereik is, oorskry nie.”

Die ICC het middel Maart lasbriewe vir die Russiese president Vladimir Poetin en Maria Lvova-Belova, die presidensiële kommissaris vir kinderregte, uitgereik. Die hof het hulle van die “gedwonge verskuif van bevolking” beskuldig, met verwysing na Moskou se pogings om kinders uit gevegsones te ontruim te midde van die vyandelikhede met die Oekraïne.

Rusland het gereageer deur daarop te wys dat dit nie die gesag of legitimiteit van die ICC erken nie, aangesien Moskou nie die Rome-statuut van 1998 wat die hof gestig het, bekragtig het nie. Russiese owerhede het ook strafregtelike verrigtinge teen die ICC se hoofaanklaer en die drie regters betrokke by die uitreiking van die lasbriewe vir Poetin en Lvova-Belova begin.

Suid-Afrika is ‘n ICC-deelnemer, en die land se leierskap het gemengde boodskappe uitgereik oor enige moontlike stappe, sou Poetin die BRICS-beraad persoonlik bywoon.

In ‘n onderhoud met die BBC verlede week het die sekretaris-generaal van Suid-Afrika se regerende African National Congress (ANC) party, Fikile Mbalula, gesê dat “as dit van die ANC afhang, sou ons wou hê dat president Poetin hier moet wees, om selfs môre na ons land te kom.” Terselfdertyd het Mbalula erken dat “ons deur die ICC beperk word om dit te doen.”

Die Suid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa het verlede maand onderneem om die ICC heeltemal te verlaat, net om dit een dag later terug te trek, en gesê dat die aankondigings “foutiewelik” gemaak is.

Leave a Reply

error: Content is protected !!