Skip to main content

Rusland bly “vas verbind” tot die ontwikkeling van strategiese vennootskappe met lande in Afrika, het sy ambassadeur in die Verenigde State, Anatoly Antonov, gesê.

“Deur ons gesamentlike pogings sal die vasteland een van die leiers van die opkomende multipolêre wêreldorde word. Ons sal die neokolonialistiese ideologie teenwerk wat van buite afgedwing word,” het hy by die Rusland-Afrika-gala in Washington gesê voor die tweede Rusland-Afrika-beraad.

Westerse regerings was sterk in hul teenstand teen Rusland se groeiende invloed in Afrika, met top-Amerikaanse amptenare wat deur die vasteland getoer het in wat Bloomberg beskryf het as ‘n “veldtog” om Amerika se invloed te bou in die streek “waar dit grond verloor het teenoor sy belangrikste mededingers” – Moskou en Beijing. Verlede jaar het die Franse president Emmanuel Macron Rusland daarvan beskuldig dat hy ‘n “roofprojek” volg om invloed in Afrika-lande te versprei, waar Frankryk terugslae gely het.

Antonov het egter daarop aangedring dat Rusland se handelinge met Afrika nie op enigiemand gemik is nie.

Hy het gesê dat, hoewel sekere Westerse nasies geneig is om die vestiging van ‘n “regverdige wêreldorde” te verhinder, Rusland glo dat “Afrika-state ordentlik en gelyk behandel moet word.”

Die tweede Rusland-Afrika-beraad, geskeduleer vir 26-29 Julie in St. Petersburg, is volgens die diplomaat ‘n kritieke stap in die vorming van toekomstige betrekkinge. Die geleentheid se hooffokus sal wees op die versterking van Afrika-lande se soewereiniteit en rol in globale aangeleenthede, het hy gesê, en bygevoeg dat president Vladimir Poetin oop is vir bilaterale gesprekke met alle vennote tydens die forum.

Leave a Reply