Skip to main content

Die Amerikaanse departement van verdediging (DOD) kon nie rekenskap gee van ongeveer 1 miljoen vermiste onderdele vir sy F-35 Lightning II-vegvliegtuig nie, die duurste wapenstelsel in die land se geskiedenis, het ‘n regeringsoorsig bevind.

Die verlore onderdele, wat items soos boute, bande en landingstoerusting insluit, word op sowat $85 miljoen gewaardeer, het die regering se aanspreeklikheidskantoor (GAO) gister berig. Sedert 2018 het die Pentagon die omstandighede rondom slegs 2% van geïdentifiseerde onderdeleverliese hersien.

“Sonder dat DOD stappe doen om te verseker dat hierdie onderdele verantwoordbaar is ingevolge ‘n kontrak, sal die F-35 Joint Program Office (JPO) nie in staat wees om óf aanspreeklikheid oor hierdie onderdele te verkry óf te handhaaf nie en sal nie data hê nie, soos liggings, koste, en hoeveelhede, benodig vir finansiële verslagdoening of om te verseker dat regeringsbelange beskerm word,” het die GAO gesê.

Die onderdele word regoor die wêreld geberg vir gebruik op die F-35 deur die Amerikaanse weermag en geallieerde nasies wat die vliegtuie gekoop het, wat deur die verdedigingskontrakteur Lockheed Martin vervaardig word. Omdat die Pentagon se F-35 JPO nie ‘n proses het om verliese op te spoor nie, het Lockheed Martin nie berig oor meer as 900 000 bykomende onderdele ter waarde van meer as $66 miljoen vir hersiening nie, het die GAO gesê.

Leave a Reply