Skip to main content

Die Europese Unie voer sowat 90% van sy gebruikte klere en tekstielafval na Afrika en Asië uit, ’n neiging wat ’n verskriklike ekologiese impak het, het die Europese Omgewingsagentskap (EEA) gewaarsku. Die EEA het tekstielafval as die vierde hoogste bron van omgewingsdruk en klimaatsverandering as gevolg van EU-verbruik gerangskik.

Die EU genereer ongeveer 5,8 miljoen metrieke ton tekstielafval per jaar, met slegs ‘n kwart hiervan wat herwin word as gevolg van beperkte “hergebruik en herwinningskapasiteit.” Die meerderheid word verskeep, in sommige gevalle as ‘n skenking, na Afrika en Asië, waar laekoste tweedehandse klere in groot aanvraag is.

“Die persepsie van skenkings van gebruikte klere as vrygewige geskenke aan mense in nood stem nie ten volle ooreen met die werklikheid nie,” het die EEA in ‘n onlangse verslag gesê. Dit het bygevoeg dat “gebruikte klere toenemend deel is van ‘n gespesialiseerde en verhandelde globale kommoditeitswaardeketting.”

Die EEA het gesê die hoeveelheid gebruikte tekstiele wat vanaf die EU uitgevoer word, het oor die afgelope twee dekades verdriedubbel, van effens meer as 550 000 ton in 2000 tot byna 1,7 miljoen ton in 2019.

Leave a Reply

error: Content is protected !!