Skip to main content

Suid-Afrika het ‘n beroep op Rusland en Oekraïne gedoen om daaraan te werk om ‘n vredesooreenkoms te beding. Dit kom nadat president Cyril Ramaphosa verlede week aangekondig het dat die leiers van ses Afrika-lande beplan om volgende maand na beide Moskou en Kiëf te reis om bilaterale samesprekings te bevorder.

“Eerste is die staking van vyandelikhede. Tweedens is ‘n raamwerk vir blywende vrede,” het Vincent Magwenya, woordvoerder van die Suid-Afrikaanse presidensie, volgens Reuters gesê.

Die presidente van Egipte, Zambië, Kongo, Uganda, Suid-Afrika en Senegal het Oekraïne ook aangemoedig om die aanbod van vredesonderhandelinge met Rusland te aanvaar en sy voorwaarde van ‘n volledige onttrekking van Moskou se magte uit gebiede wat Kiëf as sy eie aanspraak maak, te laat vaar.

Moskou het intussen geëis dat Kiëf Russiese soewereiniteit oor die Krim erken, wat in 2014 by die Russiese Federasie aangesluit het, asook die Donetsk- en Lugansk-volksrepublieke en die Cherson- en Zaporozhye-streke, wat in 2022 by Rusland aangesluit het.

In reaksie op president Ramaphosa, het die Oekraïne se ambassadeur in Suid-Afrika, Lyubov Abravitova, verklaar dat “my president dit baie duidelik gemaak het … geen samesprekings tussen Oekraïne en Rusland tensy Russe ons grondgebied binne sy internasionaal erkende grense verlaat nie.”

Sy het egter bevestig dat Kiëf nietemin die Afrika-leiers sal verwelkom en met hulle sal praat.

In reaksie op die Afrika-plan het ‘n woordvoerder van die Amerikaanse staatsdepartement ook gesê dat Washington “enige suksesvolle poging sal verwelkom om [Russiese president] Vladimir Poetin te oortuig om sy oorlog van territoriale aggressie te beëindig”.

Moskou het ook gesê dat hy die ses presidente sal verwelkom en gereed is om “met groot aandag te luister na enige voorstelle wat sal bydra tot die oplossing van die situasie in die Oekraïne.”

“Die Weste beweer dat dit die enigste plan is wat tans op die tafel is en wat hulle ondersteun,” het Lavrov gesê en genoem dat Zelensky herhaaldelik geweier het om enige samesprekings met Moskou te voer en onderhandelinge met Rusland amptelik verbied het solank Vladimir Poetin aanbly as president.

Leave a Reply