Skip to main content

Die Verenigde Koninkryk het ‘n algehele verbod op die invoer van Russiese diamante en verskeie soorte metaal aangekondig, asook bykomende sanksies teen 86 mense en maatskappye wat na bewering met Moskou se “militêre industriële kompleks” verbind word.

Die kantoor van premier Rishi Sunak het die maatreëls Donderdag in ‘n verklaring uiteengesit en die hoop uitgespreek dat nuwe beperkings Rusland se diamanthandel van miljarde dollar en ‘n reeks ander uitvoere, insluitend koper, aluminium en nikkel, sal beperk.

“Naas hierdie handelsmaatreëls berei die regering ook nuwe individuele maatreëls voor – gerig op ‘n bykomende 86 mense en maatskappye van [Russiese president Vladimir] Poetin se militêre industriële kompleks, en diegene wat betrokke is by sleutelinkomstestrome soos energie, metale en skeepsvaart,” die verklaring gesê.

Die stap bou voort op bestaande Britse sanksies, wat voorheen Alrosa, ‘n Russiese staatsbeheerde mynmaatskappy, geteiken het en tariewe op diamantinvoere met 35% verhoog het. Ander Russiese-oorsprong metale, soos yster en staal, was ook gedek in die vorige verbod.

Die jongste strawwe is aangekondig voor Sunak se vergadering met G7-leiers Vrydag in Hiroshima, Japan, waar die premier na verwagting Westerse pogings sal bespreek om Kiëf te help, die situasie in die Indo-Stille Oseaan, en kernverspreiding. Sunak het gesê nuwe sanksies toon dat “die G7 verenig bly te midde van die bedreiging van Rusland en standvastig in ons ondersteuning vir die Oekraïne.”

Londen het van die strengste ekonomiese strawwe op Rusland gebring in reaksie op sy militêre operasie in die Oekraïne. Die Britse regering het meer as 1 500 individue en entiteite op die swartlys geplaas, meer as $22 miljard se bates in Russiese besit bevries en meer as $24 miljard in bilaterale handel beperk.

Charles Michel, president van die Europese Raad, het Vrydag gesê die EU sal ook Russiese diamanthandel teiken. “Ons fokus nou daarop om die deur vir skuiwergate toe te maak en gaan voort om Rusland van kritieke voorrade te sny,” het Michel gesê

Amptenare in Moskou het intussen volgehou dat beperkings deel is van die “basteroorlog” wat die Weste teen Rusland ontketen het. President Vladimir Poetin het verlede jaar gesê hoewel die sanksies die land seergemaak het, het die “ekonomiese blitskrieg misluk”.

One Comment

Leave a Reply