Skip to main content

Geskryf deur Lauren Johnston Senior Navorser, Suid-Afrikaanse Instituut vir Internasionale Aangeleenthede en medeprofessor by die China Studies Centre, Universiteit van Sydney

China sal nie meer die wêreld se mees bevolkte nasie wees nie. Indië se bevolking sal dit vanjaar verbysteek teen ‘n geskatte bevolking van 1,42 miljard.

Dit is ‘n oorgang wat spreek van ander onderliggende demografiese veranderinge regoor die wêreld, insluitend die feit dat China se bevolking ‘n hoogtepunt bereik het en nou daal. Intussen is die streek met die bevolking wat die vinnigste styg – vanaf ‘n huidige basis van ongeveer 1,4 miljard – Afrika.

Ek het die ekonomie van China, en China-Afrika-verhoudinge, vir byna twee dekades nagevors. Ek het ook spesifiek die politieke ekonomie van demografiese verandering in China ontleed.

Op die oog af beteken China om die “wêreld se mees bevolkte land”-kroon te verloor niks vir Afrika-lande nie. Soos ek egter in my nuwe referaat uiteensit, vergestalt die oorgang ‘n aantal geleenthede en risiko’s vir baie Afrikalande. China was vir die grootste deel van hierdie eeu ‘n toonaangewende ekonomiese vennoot vir die vasteland.

Die vraag na China se vervaardigde goedere is konsekwent oor die hele vasteland. Dit is ‘n besonder belangrike invoervennoot vir sommige van Afrika se hulpbronryke lande, soos Angola, Kongo, die Demokratiese Republiek van die Kongo en Zambië. ’n Verlangsaming in China se ekonomie – of ’n verskuiwing weg van kommoditeitsintensiewe vervaardiging en infrastruktuurkonstruksie – kan veral Afrika-kommoditeitsuitvoerders uitdaag wie se hoofkoper China is, soos Angola.

Dus, namate China se bevolking afneem en verouder, sal daar direkte en indirekte gevolge vir baie Afrika-lande wees.

Hier is ‘n paar van die moontlike implikasies:

Einde van arbeid-rykdom: Afrikalande met ‘n groot bevolking van werkende ouderdom kan teoreties voordeel trek uit die einde van China se tydperk van arbeidsoorvloed. China het vanaf die 1980’s tot die 2000’s ‘n groot aantal laeloonwerkers gehad. Die breë oordrag van hierdie oorvloed – in terme van beide prys en hoeveelheid – maak teoreties ‘n venster oop vir ander “jonger” en lae-loon ekonomieë. Arbeidsryk lande wat reeds op China se deur klop, sluit in Bangladesj, Indonesië en Viëtnam.

Afrikalande wat hieruit voordeel wil trek, sal relevante beleide benodig. Hulle sal genoeg gekwalifiseerde werkers nodig hê om aan vervaardigingsgeleenthede deel te neem; bekostigbare en betroubare energie; en mededingende arbeidsproduktiwiteit.

Ethiopië, byvoorbeeld, het die afgelope dekades Chinese buitelandse direkte investering gelok met meer as 70% wat in vervaardiging gaan het.

Verhoogde diensaanvraag: Vir ‘n dekade of meer druk China ook vir dienste – soos finansiële dienste, gesondheidsorg en toerisme – om sy binnelandse groei aan te dryf. Dit bied ook nuwe geleenthede vir verskaffers van goedere en dienste in Afrika. Dinge is reeds in die werke. Die amptelike 2035 China-Afrika-visie – wat die algehele raamwerk van China-Afrika-samewerking definieer – sluit finansies, toerisme, media en kultuur en sport in.

Sommige van hierdie skakels, soos die mediabedryf, is reeds relatief gevorderd. Sommige lande, byvoorbeeld Mauritius, het reeds handelsooreenkomste onderteken wat finansiële dienste insluit. En meer onlangs het Kenya Airways en China Southern Airlines ‘n ooreenkoms onderteken om Nairobi se rol as ‘n streeklugvaartsentrum vir Chinese bestemmings uit te brei.

China se pensioenaris-oplewing: Die pensioentrekkerbevolking sal na verwagting in die middel van die eeu ‘n hoogtepunt bereik wanneer China na verwagting die tuiste van sowat 400 miljoen pensioenarisse sal wees – ‘n massiewe teikenmark.

Kambodja het byvoorbeeld reeds ‘n amptelike strategie om bejaarde toeriste te lok. Afrikalande kan by hierdie demografie gebruik maak, byvoorbeeld, om toerismebedrywe te ondersteun. Oos-Afrikaanse lande is op soek na ontluikende toeristemarkte en soek ook om aanbiedinge uit te brei om aktiwiteite soos vaarte in te sluit – dit sal ideaal wees vir ‘n ouer demografie.

Verlangsaming in China se ekonomie: ’n Groot risiko is dat namate China se bevolking afneem en verouder, dit China se ekonomiese ontwikkelingsenjin sal laat wankel. Aangesien dit een van die wêreld se grootste ekonomieë is, sal ‘n stagnasie rimpelings oor die hele wêreld veroorsaak.

Dit sal China se potensiaal vertraag om handel te dryf met en om in Afrika te belê. China is byvoorbeeld Suid-Afrika se grootste uitvoermark. Nigerië, Angola, Egipte en die Demokratiese Republiek van die Kongo is ook groot uitvoerders van goedere na China.

Nigerië is die voorste invoerder uit China, gevolg deur Suid-Afrika, Egipte en Ghana. Sommige lande is relatief China-afhanklik vir groei en ontwikkeling. Dit sluit Zimbabwe en Guinee in.

China kan meer risiko-sku raak met lenings aan Afrikalande, en konserwatief in buitelandse hulptoewysings. Vooraanstaande Chinese maatskappye kan ook minder inkomste hê om in ander markte te herbelê, en minder rede om dit te doen as gevolg van laer groei.

Dit kan Afrika-regeringsbegrotings uitdaag en baie in armoede laat en nie in staat is om formele werk te kry in hul werkende ouderdom nie.

Hou produksie by die huis

Daar is ook die risiko dat outomatisering arbeid direk in China sal vervang, in plaas daarvan om produksie na ‘n ander land met ‘n jonger arbeidsmag te verskuif. En buitelandse beleggers in China kan poog om hul eie voorsieningskettings te beveilig – tuis – eerder as om produksie na ‘n nuwe arbeidsryke plek ná China te verskuif.

Afrika kan nuwe regulatoriese uitdagings in die gesig staar namate China se bevolking verouder. Produkte wat deur ‘n ouer Chinese bevolking gevra word, met insette wat in Afrika verkry word, kan bestaande regulatoriese uitdagings verhoog. Byvoorbeeld, ‘n tradisionele Chinese medisyne bekend as ejiao gebruik kollageen van donkievelle. Daar word geglo dat dit slaap, bloedvitaliteit en veroudering in die algemeen ondersteun.

Dit het gelei tot ‘n handel in Afrika-donkies wat Afrika se eie armes benadeel het.

Na my mening is ‘n waarskynlike scenario dat China se ekonomie teen ‘n stadiger pas as in die verlede voortbeweeg, maar vinnig genoeg om ‘n krisis by die huis af te weer. Op die oog af kan dit die omvang van geleenthede vir Afrika verminder.

Maar aangesien China se ekonomie baie keer groter is as enige ekonomie in Afrika, sal daar steeds genoeg groeivolume wees om vir handel, belegging en spesifieke projekte te benut. Stadiger groei in China kan selfs Chinese beleggers noop om hulle tot vinniger groeiende Afrika-ekonomieë te wend. Afrika is die wêreld se jongste kontinent, en die vinnig-verouderende China is die kontinent se belangrikste handelsvennoot en ekonomiese vennoot.

Afrika-regerings moet fyn dophou wat volgende gebeur om alle potensiële geleenthede te benut – en enige risiko’s te versag.

Leave a Reply

error: Content is protected !!