Skip to main content

Ebrahim Patel, minister van handel, nywerheid en mededinging, het ‘n swak besluit geneem om die SA pluimveemark oop te stel vir ongehinderde storting.

Hy moet deskundige mening inwin en dan sy besluit om die inwerkingstelling van teenstortingsregte op hoenderinvoer uit Brasilië en vier Europese Unie-lande vir 12 maande uit te stel, terugtrek. Die Minister het sy besluit gegrond op ‘n vermeende kommer dat anti-stortingregte op hierdie vyf lande die prys van hoender, veral vir die armes, sou verhoog.

Sy besorgdheid is verkeerd en misplaas; ondervinding toon dat hoër invoertariewe min of geen uitwerking op hoenderpryse vir verbruikers het nie, maar dit help om werk te skep.

Wat die vertraging sal doen, is om die vordering wat gemaak is met die implementering van die pluimveemeesterplan, wat Minister Patel gedryf het sedert hy dit in 2019 onderteken het, te ontken deur Brasilië en ander lande te nooi om soveel as wat hulle wil in die volgende 12 maande te stort.

SA produsente het sowat R1,5 miljard in uitgebreide produksie belê op grond van die meesterplan se doelwit om invoer te beperk deur teen storting op te tree. Nou gee minister Patel se jaarlange vertraging vyf lande ‘n groot aansporing om Suid-Afrika vir die volgende 12 maande met gestortde hoenderprodukte te oorstroom.

Hulle het Patel se lisensie om te stort, en hulle sal dit waarskynlik gebruik. Die gevolg sal werkverliese wees, en werkskepping ondermyn in die plaaslike hoenderbedryf, en veral kleinskaalse swart pluimveeboere benadeel.

Op die oomblik is hierdie lisensie om te stort slegs op Brasilië van toepassing. Vier EU-lande – Denemarke, Ierland, Pole en Spanje – kan weens voëlgriepverbod nie na Suid-Afrika uitvoer nie. Hierdie verbod is egter tydelik en kan heel moontlik opgehef word lank voordat die 12-maande “belastingvrye” tydperk verby is.

Die onbedoelde gevolge van minister Patel se swak deurdagte besluit is toenames in werkloosheid en ellende in reeds verarmde landelike gebiede.

Hy moet herbesin, heroorweeg en sy besluit omkeer. As hy werklik die armes wil help, moet minister Patel sy kabinetskollegas versoek om die 15% belasting op toegevoegde waarde te verwyder van die hoenderporsies wat die meeste deur lae-inkomste huishoudings verbruik word.

En hy moet invoerders, groothandelaars en kleinhandelaars aanmoedig om die voordele van laeprys- en stortingsinvoere aan verbruikers deur te gee. Hoenderstorting het die middelmanne ryk gemaak, maar dit het nie die armes gehelp nie.

En nou, danksy minister Patel se besluit, sal winste vir invoerders vir die volgende 12 maande aanhou inrol ten koste van Suid-Afrikaanse werksgeleenthede.

Leave a Reply

error: Content is protected !!