Skip to main content

Suid-Afrika worstel al 15 jaar met kragonderbrekings, wat die afgelope paar jaar vererger het. Die aanhoudende kragonderbrekings het elke faset van ons lewe ontwrig, insluitend voedselveiligheid. ‘n Voedselveiligheidskenner Lise Korsten beantwoord kwelvrae oor die impak van aanhoudende kragonderbrekings op die kos in ons huise en die beste maniere om onsself te beskerm.

Hoe moet ons die kos in ons yskaste bestuur?

Die realiteit is dat beurtkrag vir lang tydperke temperatuurskommelings in ons yskaste veroorsaak.

Veral as die yskas gereeld tydens beurtkrag oopgemaak word of as dit ou rubberseëlmiddels het. Temperatuurskommelings kan kos sleg maak. Om mee te begin, kom ons oorweeg “wat is in ons yskaste”, “moet ons regtig soveel bederfbare kos in ons yskaste hou” en “hoe veilig is dit, gegewe huidige beurtkragskedules”?

Beurtkrag dwing ons om na te dink oor voedselveiligheid en -bederf, ons algemene gedrag in terme van voedselaankope, berging, bestuur van ons yskaste, higiëne en die gebruik van oorskietkos. Ons moet onsself afvra: “koop ons meer kos as wat ons moet, en mors ons nie meer kos nie?”

Miskien moet ons ‘n meer minimalistiese leefstyl oorweeg as ons die huidige ekonomiese afswaai wil oorleef en die impak van beurtkrag wil bestuur. Om te veel kos in yskaste te hou, verhoog die potensiële risiko van voedselgedraagde siektes gegewe ons huidige energiekrisisse.

Kortom, huishoudings moet die kos in yskaste beter bestuur en so min as moontlik daarvan hou.

Wat is die beste manier om siekte te vermy?

Hou jou yskas – en kombuis – skoon.

Deur dit te doen, sal die potensiaal verminder word van organismes wat in hierdie omgewings kan vermeerder en siektes, soos voedselvergiftiging, kan veroorsaak.

Daar is ‘n paar basiese maniere om higiëne te handhaaf: maak gereeld jou yskas skoon en hou ‘n spesiale oog op ooglopende potensiële besoedelingspunte soos areas waar byvoorbeeld die bloed van rou vleis op die onderste rak gedrup het.

Ontdooi jou vrieskas om enige ys wat opbou wat die werkverrigting van die vrieskas kan beïnvloed, te verwyder. Nuwe yskaste handhaaf dikwels die temperatuur meer effektief vir langer tydperke as gevolg van nuwe, goedpassende seëls.

As dit ‘n ouer yskas is en die rubberseëls is gebreek of die deur sluit nie behoorlik nie, sal temperatuurskommelings meer waarskynlik voorkom.

‘n Goeie reël is ook om jou yskas toe te hou tydens beurtkrag en pak meer hoërisiko-items agtertoe waar minder temperatuurskommelings sal voorkom.

Die deur van die yskas is ‘n groter risiko area as gevolg van hoër temperatuurskommelings.

Dit is belangrik aangesien ons dikwels melk in hierdie kompartement hou, wat die risiko verhoog dat dit voor die gebruiksdatum afgaan. Stel dus jou yskas- of vrieskastemperatuur reg, en maak seker dit is skoon en ten volle funksioneel.

Die sleutel is om die temperatuur konsekwent te hou en die voorraad in jou yskas te bestuur.

Hoekom maak yskastemperatuur saak?

Ons word nie siek van net een organisme nie.

Ons word siek van ‘n sekere aantal klein organismes. Wat belangrik is om in gedagte te hou, is dat sommige mikroörganismes vinnig kan vermeerder – in werklikheid sommige elke 20 minute, ander selfs elke 10 minute.

Omgewingstoestande – soos wisselende temperature – sal ‘n invloed hê op hoeveel organismes op ‘n sekere tydstip teenwoordig is en kan vermeerder.

As die kos by temperature gehou word wat fluktueer, sal dit vinnige groei van mikro-organismes aanmoedig tot vlakke wat hoog genoeg is om siektes te veroorsaak teen die tyd dat die kos verbruik word.

Oor die algemeen kan mikroörganismes by temperature tussen 4°C en 60°C vermeerder.

Hierdie temperatuurreeks word dikwels die “gevaarsone” in voedselveiligheid genoem.

Sommige van hierdie organismes verkies kamertemperatuur om vinnig te vermeerder.

Om kos buite die yskas te laat is dus riskante gedrag aangesien jy nie weet of kos met enige patogene besmet is, of algemene bederf kan voorkom nie.

Die strategie is dus om kontaminasie te voorkom of die groei van organismes te “vertraag” deur effektiewe kouekettingbestuur.

Die hoeveelheid mikroörganismes in voedsel wat siektes kan veroorsaak, verskil.

Dit kan so min as 10 of 100 kolonievormende eenhede wees – die aantal mikrobiese selle in ‘n monster wat in staat is om te vermeerder – per gram voedsel.

Sommige organismes kan ons baie vinnig siek maak, al was daar aanvanklik net ‘n paar selle.

Ander vermeerder in getal met verloop van tyd wanneer temperature fluktueer, wat voedseltemperatuurbestuur belangrik maak. Dit is ook belangrik om te onthou dat nie alle mikroörganismes vyande is nie.

Minder as 1% maak ons eintlik siek.

Ons moet die mikrobiese balans in die natuur verstaan en die stelsel tot ons voordeel bestuur.

Is dit veilig om oorskiet te eet?

Dit is interessant om ‘n studie te noem waar afvalplukkers gevra is hoe hulle weet wanneer kos veilig is om te eet.

Hulle het die vertroue op basiese vaardighede en instink verduidelik, wat in wese sensoriese parameters beteken: ruik as kos af is, aanraking (daardie slymerige gevoel), daardie “voorkoms” (tekstuur in vis) en geheue – sodra jy siek was van ‘n spesifieke kositem sal jou liggaam instinktief reageer (amper soos ‘n rilling langs die ruggraat af).

Hierdie instinkte is belangrik en is op ‘n manier ‘n oorlewingsvaardigheid, so wees streng wanneer jy oorskietkos hou. As jy dit doen, probeer om dit so gou as moontlik te eet, verkieslik die volgende dag. Ook, as jy iets verhit, doen dit behoorlik.

’n Goue reël is om te verhoed dat kos herverhit word, veral nie meer as een keer nie. Hou in gedagte dat mikroörganismes hoë en lae temperature kan oorleef, en vinnig kan vermeerder tydens die afkoelperiodes. Jou tydlyn vir veiligheid word dus minder hoe langer jy jou kos hou en dit aan wisselende temperature blootstel.

Indien moontlik, maak seker dat jy net genoeg kos vir ‘n maaltyd voorberei, en probeer om minder oorskiet in jou yskas te hou. Ons moet ook daaraan begin dink om kleiner porsies te eet en onsself die vraag afvra: het ons liggame werklik daardie volume kos nodig?

Dit is beter vir ons verstand en siel om meer bewus te wees daarvan om kos verstandig te gebruik en minder te mors. Dit is belangrik in ‘n land waar ‘n baie hoë persentasie mense elke aand honger gaan slaap.

So wat om te doen? Ons het almal tydsbeperkings, met die meerderheid mense wat laat in die nag by die huis kom en vinnig ‘n gesonde, veilige maaltyd moet voorberei. Beplan dus maaltydporsies, voorbereiding en opdientye rondom beurtkrag, en bestuur die kos in die yskas meer wys.

Leave a Reply

error: Content is protected !!