Skip to main content

‘n Internasionale span navorsers, onder leiding van Afrikane, het die genoom van ‘n klimaatbestande boon volledig in volgorde gerangskik wat voedselsekuriteit in droogtegevoelige streke kan versterk.

Die volgordebepaling van die hiasintboon of ‘lablab-boontjie’ [Lablab purpureus] baan die weg vir wyer verbouing van die gewas, wat voedings- en ekonomiese voordele, sowel as broodnodige diversiteit aan die globale voedselstelsel bring.

Die plant is inheems aan Afrika en word regdeur die trope verbou en produseer hoogs voedsame bone, wat vir voedsel en veevoer gebruik word. Dit is uiters droogtebestand en floreer in ‘n reeks omgewings en ander toestande, wat bydra tot voedsel- en ekonomiese sekuriteit, en grondvrugbaarheid verbeter deur stikstof te bind.

Lablab word ook medisinaal in sommige gebiede gebruik en bevat bioaktiewe verbindings met diversifisering van die globale voedselstelsel. Die lablabboon is een van ‘n lang lys van ‘weesgewasse’: inheemse spesies wat ‘n belangrike rol in plaaslike voeding en lewensbestaan speel, maar wat min aandag van kwekers en navorsers geniet.

Die drie groot gewasse wat tans meer as 40 persent van die wêreldwye kalorie-inname verskaf – koring, rys en mielies – ontvang die grootste deel van kweking- en oesverbeteringspogings. Met so min diversiteit in gewasverbouing, is die globale voedselstelsel kwesbaar vir omgewings- en sosiale onstabiliteite.

Onderbenutte gewasse soos lablab hou die sleutel tot gediversifiseerde en klimaatbestande voedselstelsels en genoomgesteunde kweking is een belowende strategie om hul produktiwiteit en aanvaarding te verbeter.

Oluwaseyi Shorinola, een van die studie se hoofskrywers van die International Livestock Research Institute, en ‘n besoekende wetenskaplike by die John Innes-sentrum in die Verenigde Koninkryk, het gesê: “Die eerste groen revolusie is bereik met groot gewasse soos koring en rys. Weesgewasse soos lablab kan die weg baan vir die volgende groen revolusie.”

Die navorsingsproses self was grondverskuiwend, nie net vir sy inklusiwiteit nie, maar ook vir sy leierskap deur Afrika-wetenskaplikes. “Alhoewel baie Afrika-inheemse gewasse die afgelope paar jaar in volgorde gerangskik is, is Afrika-wetenskaplikes in die meeste van daardie werk onderverteenwoordig, en toe ons betrokke was, was ons op die agterste sitplek,” sê Meki Shehabu, nog ‘n mede-outeur van die studie en ‘n wetenskaplike by ILRI in Ethiopië.

“Wat hierdie projek besonders maak, is dat dit gelei word deur Afrika-wetenskaplikes, in samewerking met wetenskaplikes van internasionale institute.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!