Skip to main content

Pablo Picasso, die Spaanse skilder, beeldhouer, etser, keramikus en teaterontwerper wat die grootste deel van sy volwasse lewe in Frankryk deurgebring het, was byna nie in die land van die lewendes nie. Hy was so swak na geboorte dat die vroedvrou werklik gedink het dat hy doodgebore is. Sy het om op ‘n tafel neergesit en na sy moeder omgesien. As dit nie vir sy oom, dokter Don Salvador, was nie, sou hy waarskynlik gesterf het.

Hierdie talentvolle kunstenaars se volle name bestaan eintlik uit 23 woorde!

Sy doopname is Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martelaar Patricio Clito Ruíz y Picasso. Die lannaam-man is vernoem na verskeie heiliges asook familielede.

Die naam “Picasso” kom van sy ma, Maria Picasso y Lopez. Sy pa se name was Jose Ruiz Blasco.

Die eerste woord wat hy as baba geuiter het was “piz”, ‘n verkorting van lápiz, wat die Spaanse woord vir ‘potlood’ is.

Picasso se pa, ‘n kunstenaar en kunsprofessor, het sy seun kunsopleiding gegee toe die seun pas sewe geword het. Toe Ruiz ses jaar later sien dat sy seun ‘n beter kunstenaars as hy self is, het hy opgehou skilder.

Picasso se eerste skildery, Le picador, ‘n man wat perd in ‘n stiergeveg ry, is op nege-jarige ouderdom voltooi. Sy grootste kunswerk ooit, op 15-jarige ouderdom voltooi, was getiteld ‘Eerste Nagmaal,’ ‘n skepping van sy pa, ma en jonger suster wat voor ‘n altaar kniel.

Daar was lank gegis oor of Picasso Leonardo da Vinci se bekende skildery, die Mona Lisa, uit die Louvre gesteel het. Picasso asook sy vriend, die digter Guillaume Apollinaire, is ondervra, maar geenklagtes is teen hulle gelê nie.

Picasso en ‘n Franse kunstenaars, Georges Braque, is die vaders van kubisme. ‘n Franse kunskritikus, Louis Vauxcelles, het hierdie tipe kuns as “bizarre cubiques” of kubisme genoem, nadat hy opgemerk het dat Picasso en Braque se skilderye “vol klein blokkies” is.

Picasso het ongeveer 147 800 kunsstukke in sy leeftyd vervaardig. Daar is 13 500 skilderye, 100 000 afdrukke en gravures, 300 beeldhouwerke en keramiek en 34 000 illustrasies – ‘n indrukwekkende loopbaan oor 78 jaar.

Na ‘n eerste egskeiding in 1935 het Picasso hom na digkuns gewend, en ook twee surrealistiese toneelstukke geskryf. Hy het tussen 1935 en 1959 meer as 300 gedigte, meestal sonder titels, geskryf.

Hy het wel af en toe die datum of plek van waar dit geskryf is, bygevoeg.

Hierdie beroemde kunstenaars is op die terrein van ‘n kasteel wat hy in 1958 in die dorpie Vauvenargues in die suide van Frankryk gekoop het, ter ruste gelê. Hy het spesifiek hierdie landgoed gekoop nadat hy dit in die meer as 30 skildery van Paul Cézanne, ‘n impressionistiese kunstenaar, gesien het. Hierdie kopie het hy opgewonde met sy agent gedeel met hierdie woorde: “Ek het sopas vir my Cézanne se berge gekoop.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!