Skip to main content

Die Mexikaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, algemeen bekend as AMLO, het die Amerikaanse Dwelmtoepassingsagentskap (DEA) uitgeskel vir die infiltrasie van die Sinaloa-kartel sonder sy toestemming, en Washington beskuldig van “beledigende inmenging” op ‘n perskonferensie.

“Daar kan nie buitelandse agente in ons land wees nie, nee,” het AMLO aangedring en verduidelik dat hoewel die VSA en Mexiko inligting kan deel, Mexiko alleen sal besluit wie kan “ingryp.” Enigiets anders, het hy gesê, is ‘n onaanvaarbare skending van Mexikaanse soewereiniteit.

Eers nadat die veiligheid van Mexikane – van beide die ultragewelddadige kartelle en DEA-operateurs – gewaarborg is, kan die kwessie van hulp aan die VSA in sy dwelmoorlog opgeneem word, het hy gesê. “Samewerking ja, inmenging nee.”

Die VSA se Department van Justisie het verlede week die aanklag van 28 senior figure in die Sinaloa-kartel aangekondig op aanklagte wat dwelm- en wapenhandel, geldwassery, moord, afpersing, ontvoering en marteling insluit. Aanklaers het gespog dat die DEA die kartel en sy vertakking, die Chapitos (‘klein Chapos’, vernoem na die nageslag van Sinaloa-dwelmbaas El Chapo) “proaktief geïnfiltreer” het en die bewegings daarvan al ‘n jaar en ‘n half gevolg het sonder om die Mexikaanse regering in te lig.

Leave a Reply

error: Content is protected !!