Skip to main content

Die BRICS-groep – Brasilië, Rusland, Indië, China en Suid-Afrika – sal na verwagting hul aandeel in die wêreldekonomie teen 2028 tot byna 35% verhoog, het Bloomberg vandeesweek berig.

Volgens die agentskap se berekeninge gebaseer op die jongste IMF-data sal die BRICS-lande vanjaar 32,1% van die wêreld se groei bydra, vergeleke met die G7 se 29,9%.

Die Groep van Sewe nasies (G7), bestaande uit die VSA, die Verenigde Koninkryk, Kanada, Frankryk, Duitsland, Italië en Japan, word beskou as die mees gevorderde ekonomiese blok lande op die planeet.

Die verslag het aangedui dat die BRICS-lande en die G7 se bydrae tot globale ekonomiese groei in 2020 gelyk was, en van daardie oomblik af het die prestasie van die Westerse lande afgeneem. Teen 2028 word voorspel dat die G7 se bydrae tot die wêreldekonomie tot 27,8% sal afneem.

Bloomberg-berekeninge toon dat China die grootste bydraer tot wêreldgroei oor die volgende vyf jaar sal wees, met sy aandeel wat dubbel dié van die VSA sal wees. China se aandeel in die globale BBP-uitbreiding sal na verwagting 22,6% van die totale wêreldgroei teen 2028 verteenwoordig, het die afsetpunt geskryf. Indië sal na verwagting 12,9% van die wêreldwye BBP bydra.

“In totaal sal 75% van wêreldgroei na verwagting in 20 lande gekonsentreer word en meer as die helfte in die top vier: China, Indië, die VSA en Indonesië. Terwyl G7 lande ‘n kleiner aandeel sal uitmaak, word Duitsland, Japan, die Verenigde Koninkryk en Frankryk onder die top 10 bydraers gesien,” het die afsetpunt geskryf.

‘n Onlangse studie deur ‘n VK-gebaseerde makro-ekonomiese navorsingsfirma het ook bevind dat die gaping tussen die twee groepe in terme van globale ekonomiese gewig na verwagting sal bly groei. Die ontleders het genoem dat China en Indië sterk ekonomiese groei ervaar het, en meer lande stel belang om by BRICS aan te sluit.

Vroeër vanjaar het die Russiese minister van buitelandse sake, Sergey Lavrov, gesê dat “meer as ‘n dosyn” nasies belangstelling uitgespreek het om by BRICS aan te sluit, insluitend Algerië, Argentinië, Bahrein, Bangladesj, Indonesië, Iran, Egipte, Mexiko, Nigerië, Pakistan, Soedan, Sirië, Türkiye, die Verenigde Arabiese Emirate en Venezuela. Saoedi-Arabië, Egipte en Bangladesj het aandele verkry in die New Development Bank, die befondsingsorganisasie van BRICS.

Verlede jaar het BRICS-lande die skepping van hul eie geldeenheid voorgestel om weg te beweeg van die Amerikaanse dollar en die euro in onderlinge transaksies.

Leave a Reply

error: Content is protected !!