Skip to main content

President Vladimir Poetin het China se staatsraadslid en minister van verdediging, Li Shangfu, Sondag persoonlik by die Kremlin ontmoet, saam met sy Russiese eweknie Sergey Shoigu. Die verdedigingshoof, wat toevallig onder Rusland-gekoppelde Amerikaanse sanksies is, het in Moskou aangekom vir ‘n drie dae lange besoek – die eerste buitelandse reis sedert sy aanstelling verlede maand.

Volgens die transkripsie van die vergadering wat deur die Kremlin gedeel is, het Poetin kennis geneem van die “aktiewe” en omvattende samewerking tussen Moskou en Beijing in die verdedigingsfeer, insluitend konstante uitruiling van “nuttige inligting”, militêre-tegniese samewerking en gesamentlike militêre oefeninge in verskeie domeine.

Li se volgepakte reis kom net weke nadat die Chinese leier Xi Jinping in Moskou was op sy eerste staatsbesoek sedert herverkiesing, waar hy en Poetin belowe het om “onderlinge militêre vertroue verder te verdiep” en het ‘n gesamentlike verklaring onderteken waarin verklaar word dat die vriendskap tussen die twee nasies het “geen perke nie”.

Die nuutaangestelde Chinese verdedigingshoof het genoem dat dit ook sy eerste buitelandse besoek in die hoedanigheid was, en daarom het hy na Rusland gekom om “die spesiale aard en strategiese belangrikheid van ons bilaterale betrekkinge verder te beklemtoon.” Hy het ook dankbaarheid teenoor Poetin uitgespreek omdat hy tyd gekry het om hom op Paassondag te ontmoet.

Li het opgemerk dat Rusland-China-verhoudinge “reeds ‘n nuwe era betree het” en “enige militêre-politieke alliansies van die Koue Oorlog oortref” en gebou is op die beginsels van nie-belyning, nie-konfrontasie en nie-teiken teen derde partye.

Die Russiese minister van verdediging, Sergey Shoigu, het ook die vergadering bygewoon, maar die Kremlin het slegs sy verwelkoming onthul en geen besonderhede van private besprekings gedeel nie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!